Încoronarea Regelui Charles, un avantaj politic „extraordinar”. Boc: „Ce frumos e să ai un «ambasador» al României la rang de monarh al Marii Britanii”
Avea patru ani când a asistat prima dată la o încoronare. Viața i-a oferit șansa să fie primul copil din regatul Marii Britanii care a văzut cum mama sa Elisabeta este încoronată regină. Sâmbătă, 6 mai, istoria mai scrie o filă, iar astăzi, băiețelul ușor plictisit și fără să conștientizeze importanța momentului regal de atunci a ajuns el însuși rege. Regele Charles al III-lea.
UPDATE 4: Șase protestatari au fost arestați sâmbătă la Londra în timp ce descărcau o dubă cu pancarte. Aceștia fac parte din grupul antimonarhist ”Republica”, printre ei aflându-se și liderul republican Graham Smith.
Conform BBC șase protestatari antimonarhiști, membri ai ”Republica” au fost arestați sâmbătă în timp ce se pregăteau de protest și descărcau o dubă cu pancarte, chiar la Nord de celebra Piață Trafalgar. Printre protestatarii arestați se afla și liderul lor, Graham Smith:
„Şase membri Republica au fost arestaţi, inclusiv directorul general, în timp ce demonstraţia începea la marginea Pieţei Trafalgar. Nu este clar de ce, posibil să fie din cauză că unul dintre ei avea un megafon”, a declarat activistul republican Luke Whiting pentru agenția de presă britanică, PA.
Acesta a menționat și faptul că ”nu se ştie exact dacă poliţia foloseşte aceste noi puteri şi dacă le foloseşte în mod abuziv pentru a împiedica desfăşurarea protestelor”.
Încoronarea Regelui Charles a adunat sâmbătă la Londra personalități și oficialități din întreaga lume, gradul de securitate fiind extrem de ridicat.
Peste 11.000 de ofițeri de poliție asigură securitatea pe parcursul încoronării.
UPDATE 3: Regele Charles și Camilla vor folosi Caleașca de Stat de la Jubileul de Diamant al reginei Elisabetei
Regele Charles și regina Camilla vor străbate traseul de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey în Caleașca de Stat de la Jubileul de Diamant al reginei Elisabetei.
„Este prima dată când va fi folosită la o încoronare. A fost realizată pentru regina Elisabeta a II-a în 2014 și a fost folosită prima dată în acel an pentru deschiderea sesiunii Parlamentului, apoi și pentru alte câteva ocazii”, a spus Sally Goodsir, curator Colecția Regală.
Interiorul trăsurii include obiecte și fragmente simbolice luate din mai multe reședințe regale.
UPDATE 2: Mesajul Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei la Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a transmis un mesaj cu ocazia încoronării regelui Charles al III-lea, subliniind devotamentul acestuia faţă de Coroană şi Naţiune.
”Încoronarea de la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiţie istorică de o mie de ani. O tradiţie care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluţii şi fundamentale schimbări ale lumii.
Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape şase decenii de slujire devotată a Regatului Unit şi a Commomwealth. Întreaga mea viaţă am fost martora devotamentului său faţă de Coroană şi Naţiune. Suveranul britanic de astăzi este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european, în întregimea lui.
În această zi istorică, Principele Consort și cu mine urăm Regelui și Reginei Consort o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al țării lor și al lumii întregi!”, a transmis Casa Regală a României.
UPDATE 1: Ce înseamnă operațiunea ”Golden Orb” de la încoronarea lui Charles al III-lea
Încoronarea lui Charles al III-lea înseamnă și o operaţiune de securitate majoră. În total, peste 29.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitala britanică. Recunoaşterea facială va fi folosită şi pentru a detecta prezenţa”persoanelor căutate pentru infracţiuni sau cu mandat de arestare”.
Operaţiunea ”Golden Orb” (Globul de aur – n.r.) presupune unul dintre ”cele mai importante” dispozitive de securitate gestionate vreodată de poliţia londoneză, potrivit lui Ade Adelekan, un oficial al instituţiei. Acesta s-a declarat miercuri încrezător că totul este în ordine pentru festivităţi, în ciuda arestării, marţi, în faţa Palatului Buckingham, a unui bărbat care a aruncat în spatele porţilor palatului ceea ce păreau a fi cartuşe de puşcă.
UPDATE: Regele Charles al III-lea, MESAJ pentru România, chiar în ajunul încoronării sale
Regele Charles a transmis un mesaj pentru România, vineri, la Londra, când s-a oprit să salute mulţimea, în faţa Palatului Buckingham.
Întrebat de un corespondent al știrilor Pro TV dacă are un mesaj pentru țara noastră, suveranul a spus: ”Aaa…România! Mesaje foarte speciale am pentru România! Cred că sunt 25 de ani de când am fost acolo pentru prima oară şi nu voi uita niciodată”.
Și românii îl admiră pe monarhul britanic, după cum reiese din declarația făcută de primarul din Bunești, comuna de care aparține satul Viscri, acolo unde Regele Charles al III-lea are chiar și o proprietate.
Știrea inițială:
Viața regelui Charles al III-lea (74 de ani) nu a fost însă lipsită de momente tensionate, scandaluri, infidelități, rigori regale, dar și iubiri. Toate trecute prin lupa jurnaliștilor britanici și mediatizate, uneori în exces.
Căsătoria prințului Charles cu Diana, prințesa de Wales sau „Prinţesa inimilor”, așa cum era supranumită de britanici, este o poveste care a ținut primele pagini ale ziarelor din acea vreme și care avea să rămână nu ca o poveste sinceră de iubire, ci mai mult ca o legătură de circumstanţă, finalizată cu divorţul celor doi și cu moartea tragică a Dianei în 1997, la doar 36 de ani.
Despre Camilla, actuala regină, s-a scris că a fost și este marea dragoste a regelui Charles. S-au cunoscut când erau amândoi tineri, s-au iubit, dar pe atunci nu au putut fi împreună. Deși fiecare dintre ei au intrat într-o căsnicie, când acestea s-au destrămat, povestea lor de iubire a continuat.
Relația dintre prințul Charles și Camilla Parker-Bowles a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de experiențe nefaste, până când au hotărât să își unească destinele, pe 10 februarie 2005.
Încoronarea lui Charles al III-lea va respecta pas cu pas tradiţia
Lideri străini, capete încoronate și 2.000 de invitaţi selectaţi pe sprânceană vor asista la încoronarea regelui Charles al III-lea, la Westminster Abbey. Este adevărat, mult mai puţini decât cei 8.000 de invitați prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în anul 1953.
Evenimentul regal a fost îndelung pregătit, capitala Regatului a fost decorată cu stegulețe și însemne ale monarhiei britanice, iar nivelul de securitate este, așa cum era de așteptat, la cote maxime, ținând cont de personalitățile care vor participa la încoronare și de amploarea evenimentului.
- Deși costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (aproximativ 57 – 114 milioane de euro), la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.
- Încoronarea regelui Charles al III-lea va respecta pas cu pas tradiţia, veche de 900 de ani, a acestui eveniment, iar slujba este programată să dureze o oră.
- A doua zi, pe 7 mai, la Castelul Windsor va avea loc un concert, la care au confirmat prezența, printre alții, cântăreții Lionel Richie și Kylie Minogue.
- Luni, 8 mai, va fi zi de sărbătoare publică în Regat. Regele Charles al III-lea îi încurajează pe oameni să se implice în diverse activităţi de voluntariat şi să se bucure de faptul că sunt împreună.
Încoronarea regelui Charles al III-lea, primul astfel de eveniment din ultimii 70 de ani, în Marea Britanie
Așa cum era de așteptat, vor fi prezenți mai mulți membri ai familiei regelui Charles și reginei consoartă Camilla (75 de ani). Prințul William și prințesa Catherine, dar și frații regelui, Anne, prințesa regală, Edward, ducele de Edinburgh și prințul Andrew, se numără printre cei mai importanți invitați.
Cu doar câteva săptămâni înainte de încoronare, și prințul Harry a confirmat că va participa la eveniment, dar fără soția lui, Meghan Markle, care rămâne în SUA. Ducele de Sussex va petrece însă doar 24 de ore în Londra, iar la două ore după încoronare, va fi deja urcat într-un avion spre SUA, pentru a participa la ziua fiului său, Archie, care împlinește patru ani, chiar în acest weekend.
Atât nepoții regelui Charles, cât și cei ai Camillei vor lua parte la ceremonie. Prințul George, fiul cel mare al lui William și al doilea în linia de succesiune la tron, va fi unul dintre pajii de onoare. Trei dintre nepoții Camillei, Gus și Louis Lopes, Freddy Parker Bowles și strănepotul ei, Arthur Elliot, vor avea același rol și vor face parte din procesiunea prin Westminster Abbey.
De asemenea, reginei Camilla i se vor alătura sora sa Annabel Elliot și prietena sa apropiată lady Lansdowne, în calitate de doamne de onoare.
Joe Biden, marele absent de la încoronarea regelui Charles al III-lea
Delegaţiile oficiale din întreaga lume au început deja să sosească la Londra. Primii ajunşi au fost moştenitorii tronului Japoniei, prințul Akishino și soția sa, prințesa Kiko. Noaptea trecută a ajuns în Marea Britanie şi Jill Biden, soția președintele american Joe Biden, marele absent de la acest eveniment.
Vineri a ajuns la Londra şi preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen Iohannis.
Principesa Margareta și principele Radu vor lua parte la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea.
Printre cei 2.000 de invitați se vor număra lideri mondiali și oameni politici extrem de importanți. Primul-ministrul britanic Rishi Sunak va participa, alături de miniștrii cabinetului și de colegii din Camera Lorzilor. Conform presei britanice, vor fi prezenți chiar și foști prim-miniștri britanici, precum Liz Truss și Tony Blair, precum și noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf.
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că va fi prezent.
Printre marii absenți se numără președintele american Joe Biden. În locul său, liderul de la Casa Albă o trimite pe prima doamnă Jill Biden. Președintele polonez Andrzej Duda și prim-ministrul australian Anthony Albanese au anunțat și ei că plănuiesc să participe.
Și-au mai anunțat prezența prințul Albert și prințesa Charlene de Monaco, regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei. Va participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
De la „Robe of State” la „Robe of Estate”
Regele Charles al III-lea va îmbrăca, în timpul încoronării de sâmbătă, hainele grele aurite purtate de strămoşii săi, inspirate de ţinutele religioase şi menite să evoce natura divină a regalităţii.
Majoritatea hainelor au fost deja purtate de bunicul lui Charles, regele George al VI-lea, la încoronarea sa în 1937, dar şi de străbunicul monarhului, regele George al V-lea, în 1911, potrivit informațiilor cbsnews.com.
La rândul său, regina Camilla va purta o ţinută foarte simbolică, mai exact o rochie îmbrăcată de regina Elisabeta a II-a în timpul propriei încoronări, în 1953.
Conform tradiţiei, ca şi soţul ei, regele Charles al III-lea, ea va avea două ţinute pentru ceremonie: „Robe of State”, purtată la sosirea la Westminter Abbey, şi „Robe of Estate”, pentru plecare. Mai exact, „Robe of State” din catifea purpurie purtată de Camilla a fost concepută în 1953, special pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a, făcându-se ajustările necesare pentru ca soția regelui Charles al III-lea să o poată purta.
Prinţul Harry și viața de „rezervă”, subiect de carte și scandaluri
Casa Regală britanică nu a fost lipsită de scandaluri, intens mediatizate în presă, în ultima perioadă. Volumul de memorii al prinţului Harry, intitulat „Spare” – „Rezervă” – este cartea de nonficţiune cea mai rapid vândută vreodată, care a stârnit și controverse, dar și discuții în jurul familiei regale a Marii Britanii.
Sentimentul lui Harry de a fi „rezervă” este tema cărţii sale, descriind de-a lungul capitolelor copilăria, anii de şcoală, cariera sa în armata britanică, relaţia cu părinţii şi fratele său şi viaţa cu Meghan Markle la curte, nunta şi căsătoria până la propria lor experienţă de părinţi.
De la început, Harry povesteşte despre modul în care tatăl său, acum regele Charles al III-a, i-a spus soţiei sale, prinţesa Diana, în ziua naşterii lui Harry: „Minunat! Acum mi-ai oferit un moştenitor şi o rezervă, treaba mea este gata.”
În alte fragmente din cartea sa, Harry acuză întreaga familie regală de la distanţă. Acesta a fost în repetate rânduri acuzat că încearcă să distrugă familia regală britanică, după ce s-a mutat în Statele Unite alături de Markle și de fiul lor Archie, la începutul lui 2020, atunci când au și renunțat la îndatoririle regale.
Nemulțumiri în atmosfera regală britanică
Fastul încoronării regelui Charles al III-lea – caleşti de lux, bijuterii scumpe, ţinute de ceremonie- nu este însă pe placul tuturor britanicilor, considerându-se că şi de această dată tot contribuabilul va suporta în mare parte costurile evenimentului, potrivit AFP.
Cu toate acestea, Londra este în plină sărbătoare, iar peste tot plutește o atmosferă regală. De la decorațiuni până la ceaiuri și prăjituri, absolut totul are legătură cu încoronarea regelui Charles al III-lea.
Mai mult, fructificând aceste momente în care turiști din lumea întreagă au venit special pentru ceremonia de încoronare, restaurantele oferă preparate culinare ce se regăsesc în meniul obișnuit al Familiei Regale, cum ar fi prăjitura cu prune, una dintre preferatele regelui.
„Soția mea și cu mine vă dorim, vouă și familiilor voastre, un minunat weekend al încoronării”
Pasagerii aflați în trenurile și metrourile din Marea Britanie vor auzi voci cunoscute în timpul călătoriilor din weekendul încoronării. Mai exact, regele Charles și regina Camilla au înregistrat un anunț special pentru TfL și Network Rail, pentru pasageri, scrie People.
Mesajul este difuzat din 5 mai până pe 8 mai, în toate cele 2.570 de stații de cale ferată din Marea Britanie și 270 de stații de metrou din Londra.
”Soția mea și cu mine vă dorim, vouă și familiilor voastre, un minunat weekend al încoronării”, începe regele Charles al III-lea mesajul care întâmpină călătorii în stațiile din Marea Britanie.
Regina Camilla continuă: „Oriunde ați călători, sperăm să aveți o călătorie sigură și plăcută”.
Charles al III-a, un rege cu multă stare
Regele Charles al III-lea, încoronat sâmbătă 6 mai, dispune de o avere considerabilă, adăugând la moştenirea sa o parte din activele pe care le-a fructificat în calitate de prinţ.
Mai mult, după ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elisabeta a II-a, evaluată la 360 de milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, potrivit informațiilor făcute publice de cotidianul The Times.
Regina Elisabeta, cea mai îndelungată domnie din istorie
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit în 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.
Ea a avut patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Prințesa Elisabeta a devenit regină la moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952.
După încoronarea regelui Charles, primul pe linia de succesiune la tron va fi prințul William.
Charles, prietenul și vecinul de la Viscri
S-a vorbit și s-a scris mult despre relația specială pe care regele Charles o are cu România, mai exact despre drumul prințului Charles de la Buckingham în satul Viscri din județul Brașov.
Regele Charles al III-lea a manifestat un deosebit interes pentru România și oamenii ei. Majestatea Sa, un admirator al României şi în special al Transilvaniei, ne-a vizitat frecvent ţara, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc.
În acest sens, a achiziţionat şi a restaurat mai multe case vechi din mediul rural, salvându-le, astfel, de la distrugere.
În prezent, deţine mai multe proprietăţi în România. La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România.
Fundaţia face parte din The Prince’s Charities Group şi are sediul în satul Viscri, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.
Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume.”
Regele Charles, mărturie emoționantă: „Iubesc România!”
Într-un film realizat de Charlie Ottley, difuzat în primul an al pandemiei, prinţul Charles spunea că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi că a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită, o parte din el „se simte acasă.”
Charles îi îndeamnă pe români să îşi petreacă vacanţele în România şi să-i descopere „bogăţiile de necrezut.” Întrebat de ce a ales România, regele Charles a răspuns cât se poate de franc și de emoționant:
Pentru că iubesc România! Și cred că ați uitat că am o stră-stră-străbunică din Transilvania, deci am toate motivele”.
Președintele României: „Un moment istoric şi o celebrare a tradiţiilor monarhiei britanice”
Președintele Klaus Iohannis a ajuns vineri în Londra și a participat la recepția oferită de regele Charles, urmând ca sâmbătă să ia parte la ceremonia încoronării.
Onorat să mă aflu astăzi la Londra pentru a lua parte la festivităţile prilejuite de încoronarea Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook, la care a fost adăugată o fotografie în care apare alături de soţia sa, Carmen Iohannis.
Președintele a adăugat că acesta este ”un moment istoric şi o celebrare a tradiţiilor monarhiei britanice”