Incendiu la rafinăria Petromidia din Năvodari
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, după o explozie, la Rafinăria Petromidia – Constanța. La nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Forțele din teren sunt suplimentate inclusiv cu roboți.
UPDATE: Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire.
UPDATE: Se dezactivează Planul Rosu de intervenție.
Incendiul a fost stins și se intervine pentru răcirea instalației. Nu se mai degajă fum în atmosferă și nu se percepe miros cu disconfort olfactiv, potrivit Gărzii de Merdiu Constanța.
UPDATE: Cu puțin timp înainte de ora 18.00, Garda de Merdiu Constanța a anunțat că nu mai sunt emisii de fum și că „arde local”.
„În data de 21.06.2023 orele 15.15, s-a produs o explozie urmata de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanta care s-au deplasat pe amplasament au constatat ca incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalația MHC. Produsul existent in instalație este distilatul de vid, motorina grea. Instalația MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri (…) La aceasta ora nu mai sunt emisii de fum, arde local”, a transmis Garda de Merdiu Constanța.
Laboratorul Agentiei pentru Protecția Mediului Constanș a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă și COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză.
UPDATE: Un subofițer ISU prezintă traumatism la unul dintre membrele inferioare și va fi transportat la spital.
De asemenea, un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la membrele inferioare, dar a refuzat transportul la spital.
UPDATE: Viteza și direcția vântului nu ridică îngrijorări cu privire la o răspândire periculoasă a fumului.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu Institutul Național de Meteorologie, nu rezultă viteze sau direcții ale vântului care să ne îngrijoreze la ora actuală”, a declarat Silviu Coșa prefectul județului Constanta.
UPDATE: Incendiul a izbucnit la instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), unde se aflau trei muncitori, care s-au autoevacuat. Nimeni nu este rănit.
„Toți lucrătorii s-au autoevacuat. Până acum nu au fost identificate victime de către colegii mei. Intervenția este una foarte dificilă”, a precizat Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” al judetului Constanta.
Incendiul a izbucnit la finalul unor lucrări de mentenanță specifice, potrivit Rompetrol.
„Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare. Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuați. Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul. În colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației”, se arată într-o informare de presă transmisă de compania Rompetrol Rafinare – operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti.
UPDATE: La misiunea de stingere a fost alocată și o autospecială cu patru roboți din cadrul ISU București-Ilfov.
Este vorba despre un mijloc performant de intervenție care a intrat de curând în dotarea IGSU și care, datorită multiplelor caracteristici deținute, asigură, pe lângă eficiența intervenției, protecția echipajelor operative in misiuni complexe.
Autospecialele au in componență patru roboți ( două cu motoare electrice și două cu motoare termice) și sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.
„De asemenea, roboții pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare”, precizează ISU Constanța.
„Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren vor fi suplimentate cu 5 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița și 1 din județul Tulcea”, a precizat ISU Constanța.