News

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al piticului de la Kremlin, a fost asasinat într-o celulă siberiană la ordinul lui Putin

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus, citat de presa rusă.

Aleksei Navalnîi ”s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința”, potrivit unui comunicat.

Medicii nu au reușit să-l resusciteze.

Cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi executa o pedeapsă cu închisoarea de 19 ani într-un penitenciar din apropiere de Cercul Polar.

El a fost mutat într-o colonie corecțională arctică din regiunea Iamalia-Neneția, considerată una dintre cele mai dure închisori, la sfârșitul anului trecut.

Apropiații lui Navalnîi nu au nicio confirmare a morții opozantului rus.

Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi, spune că declarația serviciului închisorii ar putea fi interpretată ca o ”mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat.

În vârstă de 47 de ani, Navalnîi fusese condamnat pentru „extremism”. El a denunțat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziția împotriva președintelui Vladimir Putin.

În ultimele luni, Navalnîi părea slăbit și îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei și a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supraviețuit miraculos, în urma unui tratament în Germania, la Berlin.

Președintele rus Vladimir Putin trebuie să fie „tras personal la răspundere” și „pedepsit” pentru atrocitățile comise împotriva lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus condamnat la 30 de ani de închisoare și care a murit vineri într-un penitenciar în regiunea arctică, a declarat din Germania soția acestuia, Iulia Navalnaia, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *