Klaus Iohannis a promulgat legea privind majorarea salariilor!
În anul 2024, pentru categoriile de funcţii de demnitate publică pentru care nu este reglementat nivelul de salarizare prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 115/2023, indemnizaţiile sunt îngheţate la nivelul lunii decembrie 2023.
Personalului care a beneficiat de majorări salariale pe parcursul anului 2023, în baza legii, precum personalul din Ministerul Finanţelor, ANAF, Autoritatea Vamală Română, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele teritoriale de sănătate, nu li se aplică majorarea cu 5% a drepturilor salariale începând cu ianuarie 2024.
În aceeaşi categorie intră şi personalul din sistemul de justiţie care a beneficiat în cursul anului 2023 de majorarea salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare prin acte administrative emise de ordonatorii de credite, arată Agerpres.
De asemenea, prevederile care au în vedere întărirea disciplinei financiare a operatorilor de stat vizează ca bugetele de venituri şi cheltuieli să fie transmise la Ministerul Finanţelor, în vederea avizării, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat şi se aprobă în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi. În cazul operatorilor economici nou înfiinţaţi, bugetele de venituri şi cheltuieli se aprobă până la finele exerciţiului financiar al anului curent.
Salarii 2024. Potrivit proiectului, angajații din instituții de cultură, Oficiul Național al Registrului Comerțului, diplomație, apărare, precum și din instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului vor primi două majorări salariale de câte 5% – una în iunie și alta în septembrie. Funcționarii din primăriile din localități cu mai puțin de 20.000 de locuitori vor primi o majorare salarială de 10%, într-o singură tranșă, din luna iunie 2024, înainte de alegerile locale și europarlamentare. Impactul bugetar al acestor majorări este de peste 1 miliard de lei.