Germania revine la lockdown, înainte de Crăciun şi Revelion

Revelionul public din Berlin este cea mai mare petrecere de acest fel din Germania. La Revelionul trecut, în zona dintre Poarta Brandenburg şi Coloana Victoriei, au petrecut sute de mii de oameni. Dar în acest an totul este altfel. Petreceri gigantice de sfârşit de an ar putea genera un nou val de infectări cu coronavirus în luna februarie, a avertizat, pentru “Berliner Morgenpost” ecologista Ramona Pop, care conduce resortul Economiei în Senatul berlinez. Potrivit cotidianului citat, la Poarta Brandenburg este prevăzut să aibă loc, deocamdată, doar un concert fără public, care ar urma să fie televizat.

Conform prevederilor în vigoare, în capitala Germaniei nu sunt permise evenimente publice decât cu participarea a cel mult o sută de persoane. Anulate sunt şi marile Târguri de Crăciun din Gendarmenmarkt sau din faţa Palatului Charlottenburg. E foarte probabil ca şi târgul din Breitscheidplatz să fie contramandat.

Lockdown parţial până pe 20 decembrie

Miercuri, premierii de land se vor consulta din nou cu şefa guvernului federal, Angela Merkel, asupra situaţiei pandemice, şi e foarte posibil să decidă noi măsuri restrictive. Există numeroase indicii potrivit cărora lockdown-ul parţial se va prelungi, aşa încât oamenii “să petreacă sărbătorile de Crăciun în mijlocul celor dragi”, după cum s-au exprimat mai mulţi premieri de land.

Angela Merkel la conferinţa de presă care a urmat summitului virtual G20

“Realitatea este că nu ne aflăm încă în situaţia sperată în urma reducerii contactelor sociale”, a declarat cancelara Merkel după summitul virtual G20. În multe landuri federale, noile infectări cu coronavirus au atins valori ridicate şi doar în puţine landuri cifrele au scăzut simţitor.

Potrivit portalului economic “Business Insider”, actualele măsuri restrictive ar urma să fie prelungite până pe 20 decembrie. Totodată, începând cu 1 decembrie ar urma să fie restricţionate şi mai mult contactele sociale. Întâlnirile în cadru privat, între rude şi prieteni, vor fi reduse la cel mult 5 persoane din maximum două gospodării – mai aflăm din publicaţia citată. Copiii cu vârste de până la 14 ani nu sunt luaţi în calcul.

Dincolo de aceste măsuri, şefii guvernelor regionale intenţionează să interzică focurile de artificii în noaptea de Revelion.

Nici impresionantele focuri de artificii nu vor mai fi lansate pe cerul berlinez în acest an

Rămâne de văzut cât de disciplinaţi se vor dovedi germanii la cumpăna dintre ani.

Date false în declaraţiile celor reveniţi din regiuni de risc

Potrivit revistei “Der Spiegel”, care face referire la o statistică internă a Poliţiei Federale, turiştii germani care revin din regiuni de risc nu prea respectă măsurile în vigoare. Astfel, fiecare al cincilea face declaraţii false.

Cine se întoarce dintr-o regiune de risc ar trebui să se înregistreze online înaintea revenirii în ţară pentru ca aceste informaţii să parvină autorităţilor sanitare din zonele în care turiştii locuiesc. Doar aşa se poate verifica dacă persoanele în cauză respectă obligaţia de a intra în carantină. Aceste măsuri sunt valabile în aproape toate landurile federale.

Americanii ar putea începe cu vaccinările în decembrie

În SUA, autorităţile îşi pun mari speranţe în concernul farmaceutic german Biontech şi partenerul acestuia american, Pfizer, care au elaborat un vaccin anti-Covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *