Artiști români, dintre care o mare parte din Timișoara , în inima Europei

Cincisprezece artiști români, dintre care o mare parte din Timișoara, si mai multi elevi premianți, au fost prezenți timp de două zile, în inima Europei, la Bruxelles, la începutul acestei săptămâni, la cea mai extinsă și importantă expoziție autohtonă de pictură și țesături organizată în două mari instituții: Consiliul Europei și Reprezentanța Permanentă a României.

Cu acest prilej, artiștii au participat și la o amplă dezbatere intitulată ”De data asta votez!”, privind importanța alegerilor europarlamentare din 23 -26 mai 2019.

Expoziția ”Artiști români în capitala Europei” și vizita la Bruxelles au fost organizate de eurodeputata Maria Grapini, din Timișoara. Artiștii și-au donat lucrările încă din luna decembrie 2018 cu care sunt împodobite spațiile Reprezentanței Permanente, dar și cele ale Consiliului Europei, pentru marcarea Centenarului și a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, iar acestea s-au bucurat de un succes real.

“Operele de artă au ajuns la Bruxelles încă de anul trecut, efectul a fost unul major, România s-a văzut artistic în cele mai importante sedii oficiale ale Europei. Acum, artiștii au fost invitații mei, pentru a-și putea admira munca, dar și pentru a vedea cum lucrăm noi, în Parlamentul European. Toți oaspeții mei, de altfel, au avut zile pline la Bruxelles, pentru a se familiariza cu modul de funcționare a instituțiilor europene. Expoziția este un moment important pentru România, pentru că este vizitată de cetățeni străini, de prieteni ai țării noastre, de colegi europarlamentari, oameni care ne-au susținut, ne admiră sincer și cred în noi. Eu sunt convinsă că prin cultură, artă și valori umane, România poate să arate că este la cel mai înalt nivel al unui stat european. Este proiectul meu de suflet: România promovată prin artă. Artiștii au lucrări extraordinare. Ei sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici. Artiștii români sunt foarte buni. Felicitări pentru lucrările ce se află expuse la Bruxelles! Mulțumesc artiștilor care au acceptat proiectul meu “Romania promovată prin artă”, a declarat Maria Grapini.

Lucrările vor fi expuse până se va termina Președinția României, în această vară.

“La inițiativa Mariei Grapini am oferit niște tablouri să pavoazeze pereții de la Reprezentanța României la Bruxelles și de la Consiliul Europei. Bineînțeles că nu am putut să refuz. Am oferit picturi pentru acest proiect foarte important și bine-venit de promovare a artei și a pictorilor din România în Europa”, a spus Victor Acatrinei, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, care în activitatea lui a pictat peste 1.000 de tablouri și multe dintre acestea se află în colecții private din toată lumea.

„A fost o manifestare organizată în numele României de către Maria Grapini. Astfel, artiștii din Timișoara și ceilalți din țară au arătat că nu educi publicul numai în expoziții unde ți se vând tablourile, ci trebuie să expui și în spații pe care să le împodobești cu arta ta. Toate aceste birouri unde s-au aflat picturile artiștilor români au fost mai luminate și mai frumoase, din decembrie 2018. E o dovadă că România este pregătită să conducă Europa”, a spus Mihai Olteanu, artist plastic din Timișoara, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, supranumit și pictorul revoluției.

„Colegii europarlamentari din alte țări vedeau tablourile și  se opreau încântați să le admire, dar nu știau de unde provin. Eu le-am explicat că sunt făcute de pictori români contemporani, în viață. Așa trebuie promovată arta românească, în lume. Așa ne crește și credibilitatea la nivel european, fiindcă de multe ori percepția europenilor este departe de realitate, iar rolul nostru în Parlamentul European este să promovăm valorile României. Eu în calitate de eurodeputată mi-am făcut norma în fiecare an și am adus invitați din țară la Bruxelles și am organizat întâlniri și dezbateri dintre oamenii de afaceri români și din Europa și comisarii europeni. Este o datorie a unui europarlamentar. Nu am vrut să las niciun loc nefolosit, fiindcă banii ar rămâne necheltuiți. În fiecare an am adus 110 cetățeni din țară să viziteze Parlamentul European și Consiliul Europei”, a spus Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *