ATENȚIE! Mașinile abandonate în parcare NU pot sta mai mult de 6 luni. Ce spune noua lege

La finele lunii iunie, a fost promulgată o nouă lege prin care perioada în care autovehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice a fost redusă la jumătate, de la 1 an la 6 luni, iar proprietarii trebuie să facă rapid dovada achitării amenzilor și a efectuării ITP-ului. Mașinilor cu număr de înmatriculare străin li se aplică aceleași reguli, scrie profit.ro.

Prevederile legii au intrat la finele lunii iunie, dar pentru proprietarii mașinilor a mai existat un răgaz de 30 de zile, timp în care Guvernul ar fi trebuit să modifice și completeze în mod corespunzător normele metodologice de aplicare a legii.

Noua lege, prezentată de Profit.ro încă de la depunerea la Parlament, a fost inițiată de parlamentari USR, care arătau că aplicarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniului public sau privat al statului era îngreunată până acum de neclarități ale legii sau dificultăți de aplicare a acesteia. “Din cauza acestor lacune legislative, în foarte multe orașe din România rămân mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea cetățenilor. De exemplu, doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive (…). Și in Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar in Galați, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie au inceput să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului”, arată autorii noilor prevederi, subliniind că, dat fiind numărul mare de etape pe care autoritățile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la 4 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *