CCR a admis parțial conflictul dintre Președinție și Guvern. Klaus Iohannis, obligat să numească interimarii

CCR  a admis parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Atât președinția, dar și Guvernul și-au susținut astăzi punctele de vedere in fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, chemați să decidă dacă există un conflict constituțional între cele două instituții pe tema numirii miniștrilor interimari.

Toni Greblă, cel care reprezintă Executivul în această dispută, a susținut că președintele nu are nicio atribuție în numirea miniștrilor interimari.

„Preşedintele nu are nicio atribuţie, ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale. (…)

Conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte, prim-ministru, Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun – refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează”, a precizat Toni Greblă, secretar general al Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *