Ce ai de făcut atunci când copilul tău adolescent te urăște?

Copilul tău adolescent te urăște – Din păcate, toți părinții aud, la un moment dat în viață, din partea copiilor lor, cuvintele „te urăsc!”. Oamenii de știință îți recomandă să nu iei în seamă aceste cuvinte, însă cum poți face asta, fiind vorba de propriul tău copil?

Deși prima dată când auzi aceste cuvinte, vei suferi și te vei înfuria, cheia stă în evitarea exteriorizării acestor două reacții. Știu că este greu, dar nu trebuie să lași aceste două cuvinte să te rănească, deoarece în spatele lor stă ascuns un alt mesaj.

Cu siguranță, fiecare perioadă din viaţa unui copil vine cu problemele ei, mie îmi place să spun „copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”, căci adolescența reprezintă momentul răzvrătirilor, când copilul vrea să exploreze, să fie liber, să se creadă adult.

În această perioadă trebuie să te porți cu el asemeni unui bibelou de porțelan și să gestionezi situațiile cu tactul unui profesionist.

Psihologul Brauner are un sfat pentru părinți: Nu înrăutățiți situația!

Și ne descrie situația astfel: „Știu cum funcționează, copilul spune cele două cuvinte, țipând, iar părintele țipă și mai tare, după care îi spune copilului că este pedepsit.”
Are sau nu dreptate?

Schimbarea trebuie să înceapă înainte să devină adolescent

Brauner este de părere că părintele care își învață copilul, încă de mic, să nu fie nepoliticos, va avea un adolescent cu mult mai puține probleme decât ceilalți părinți.

Acum, să trecem la un exemplu, în care avem un adolescent, de 14 ani, care vrea să consume alcool și două reacții distincte.

„Mama, nu este bine să începi să consumi alcool de la o vârstă atât de fragedă, îți va afecta sănătatea și inclusiv dezvoltarea.”

„Cum să bei alcool? Ești pedepsit!”

Răspunsul adolescentului, în cele două cazuri?

„Mă voi gândi la ceea ce tocmai mi-ai spus!”

„Te urăsc!”

Nu lua totul personal

Este foarte important ca niciodată să nu îi răspunzi copilului, care îți spune „te urăsc” spunând: „spui prostii”, „nu fii obraznic cu mine, mergi si calmează-te”, „nu mai ieși din casă”, pentru că nu vei rezolva nimic, vei înrăutăți situația, iar scopul este acela de a aplana cearta.

De asemenea, nu lua personal răutatea pe care ți-a spus-o, ca părinte, trebuie să găsești voința și puterea de a aborda această situație dificilă, într-o manieră care să rezolve tensiunea, nu să o amplifice.

Deși este o situație dificilă și te simți frustrat, încearcă să folosești o situație de comunicare liberă, pentru a descoperi ce stă ascuns în spatele cuvintelor copilului tău, acum adolescent. Desi este greu, desi si tu te simti des atat de stresat si nervos, incat esti pe cale de a rabufni asupra copilului, este de datoria ta sa incerci sa dezarmezi o situatie conflictuala si sa creezi o situatie in care se poate comunica.

“Părinții care iau orice provocare, ca fiind personală, le arată copiilor că au o influență mai mare decât au crezut asupra lor. ” spune Brauner.

Cum scapi de problemă?

Brauner spune că anumite strategii chiar funcționează, mai ales în contextul modernismului actual, al adolescentului.

Încearcă aceste principii:

-Dă dovadă de înțelegere și răbdare, în perioadele stresante din viața copilului tău;
-Acordă-i intimitatea de care are nevoie;
-Nu îi impune să fie sau nu prieten cu cineva;
-Negociază, nu îi impune nimic;
-Acordă-i responsabilități potrivite;
-Supraveghează-l din umbră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *