Ce trebuie să știi dacă patronul te trimite acasă

Aproximativ un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Uzina Ford de la Craiova și-a închis deja porțile, iar azi și Uzina Dacia Mioveni. Acasă au fost trimiși și angajații restaurantelor, barurilor, puburilor, cei care lucrează în sălile de sport sau în saloane de înfrumusețare. Șantierele care au contracte cu primăria capitalei sunt și ele cu porțile ferecate. Între timp, Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență care să reglementeze șomajul tehnic.

Guvernul ia în calcul situația în care peste 500.000, chiar până la un milion de români, să fie trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte a indemnizației pe care salariații o vor primi cât stau în șomaj tehnic va fi susținută de la bugetul de stat.

Ce este șomajul tehnic

Potrivit avocatnet.ro, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei firme sau companii din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care e obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului. Adică fără aprobarea salariaților. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.

Cine poate intra în șomaj tehnic

În șomaj tehnic poate intra orice salariat care lucrează la o companie sau firmă ce-și închide sau își restrânge temporar activitatea. Este cazul salariaților de la Uzinele Ford din Craiova și Dacia Mioveni care au fost trimiși acasă. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului, din moment ce relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.

Ce indemnizație primești dacă intri în șomaj tehnic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *