Consumul de droguri în școli ia amploare – 1 din 10 elevi de liceu s-a drogat!

Pătrundem într-o lume care, deşi este chiar sub ochii noştri, pare ireală. Lumea copiilor şi adolescenţilor consumatori de droguri.

Unul din zece elevi de liceu din Constanța a experimentat cel puțin un drog, cel mai consumat fiind canabisul. Datele statistice arată că debutul consumului de droguri este în clasa a șaptea, mai ales în privința etnobotanicelor. Pe litoral, cel mai des se consumă în Mamaia,Costinești și Vama Veche, scrie Mediafax.

Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, comisarul șef Marius-Cristian Oprișan, spune că studiile realizate în ultimii ani, în rândul elevilor de liceu și din școlile profesionale din județul Constanța, arată că peste opt la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață un drog ilicit, în timp ce aproape cinci la sută au declarat că au consumat în ultimul an.

„Opt la sută dintre elevii de liceu au consumat cel puțin o dată droguri. (…) Prin sintagma orice drog se înțelege canabis, Ecstasy, cocaină, amfetamină, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, etnobotanice, sedative sau tranchilizante. Între tipurile de droguri, cel mai consumat este canabisul. La distanță destul de mare se află apoi consumul de substanțe psihoactive, cele cunoscute drept etnobotanice. Consumul de alte substanțe, gen Ecstasy, este redus față de primele”, a declarat Marius-Cristian Oprișan.

Consumul de droguri în rândul elevilor începe, în general, pe la 13 – 14 ani, în funcție de anul de studiu.

„Consumul de droguri începe undeva prin clasa a șaptea. Adolescenții care fumează prezintă un risc mai mare de a iniția și consumul de droguri. Fumează și cineva îi întinde o țigară din aceasta cu marijuana sau cu etnobotanice, să tragă un fum. Și așa pornește. (…) Preferințele elevilor din Constanța sunt canalizate în special spre drogurile ilicite de tipul celor tradiționale, cum ar fi canabis sau Ecstasy, la care se adaugă și noile substanțe psihoactive. Cele mai mari prevalențe ale consumului sunt observate în rândul băieților, iar în funcție de anul de studiu, elevii din clasele a XI-a și a XII-a înregistrează cele mai mari niveluri de consum”, explică specialistul CRPECA.

Potrivit acestuia, în opinia elevilor din județul Constanța, cel mai ușor de procurat sunt inhalanții (vaporii chimici din substanțele de uz casnic – n.r.), iar dintre drogurile ilicite, ei spun că sunt relativ ușor de achiziționat canabisul și steroizii anabolizanți. Acestea sunt consumate mai rar în unitățile de învățământ și mai des în barurile din apropierea liceului sau în drumul de la școală către casă.

„Elevii consumă mai rar în școli, pentru că acum există personal de securitate, există camere de supraveghere. Dar, în drum de la școală spre casă sau invers… au fost destule cazuri când elevi de liceu au fost prinși de jandarmi în timp ce fumau un joint pe o bancă, în drum de la școală spre casă”, spune comisarul șef Oprișan.

Studiile arată că, în rândul elevilor și tinerilor, consumul de droguri este moderat în perioada de extrasezon, dar crește foarte mult în perioada verii, atunci când crește și numărul dealerilor ce ajung la malul mării, cât și numărul locurilor în care tinerii merg să se distreze.

„În perioada sezonului estival noi avem niște zone de risc date de aglomerările mari de adolescenți și tineri care merg să se distreze, localnici sau cei veniți pe litoral. Acestea sunt în special în zona de mari cluburi, cum este Mamaia Nord, dar și Costinești și Vama Veche, cunoscutele stațiuni în care tinerii merg să se distreze, dar și zonele în care merg dealerii să-și vândă marfa”.

Aici apar însă și marile de probleme de sănătate în rândul consumatorilor, nu de puține ori petrecându-se adevărate tragedii, cu adolescenți care sfârșesc distracția pe un pat de spital.

„Problema, vara, este că o parte din cei care vin să petreacă un weekend în stațiunea Mamaia vin deja obosiți și surescitați. Au oprit în Peco, au consumat nu știu câte băuturi energizante, adaugă și două – trei cafele până ajung în Mamaia. Aici încep să consume mult alcool la care adaugă substanțe interzise, gen amfetamină sau Ecstasy… Și vă dați seama că organismul le cedează. O parte din ei nici măcar nu-și iau o cameră la hotel. Ziua stau pe plajă și noaptea în club, iar până să le cedeze organismul nu mai e mult”, mai spune șeful CRPECA.

El precizează că în medie, numărul de tineri care ajung la spital după consum exagerat de droguri este de 10 – 15, pe lună, iar cele mai „rele” sunt substanțele psihoactive, pentru că în componența acestora intră de foarte multe ori compuși chimici toxici.

„Aceste noi substanțe etnobotanice sunt extrem de agresive. Sunt substanțe chimice, care se tot schimbă și practic nu se cunosc efectele. Dealerul, pentru câștig, vine și amestecă substanța psihoactivă cu orice alt compus chimic, găsit, la propriu, prin casă sau cumpărat de la raionul de detergenți din magazine. Acestea sunt toxice și creează probleme grave consumatorului. (…) Cei mai mulți consumatori care ajung la Urgență sunt dintre cei care consumă aceste etnobotanice. Și tocmai din cauza acestor compuși chimici, toxici. După ce sunt tratați, sunt trimiși ori către noi, ori către Secția de Psihiatrie”.

Astfel, zeci de tineri ajung, lunar, la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Constanţa, în încercarea de a scăpa de dependența de droguri.

„Media este la 40 – 50 de consumatori de droguri pe lună, cărora noi le acordăm servicii în vederea tratării dependenței de droguri. Spre exemplu, în septembrie am avut 42 de consumatori, între care șase fete. Trei sunt minori, iar restul majori. Dintre cei 42, 13 au venit din proprie inițiativă, 15 au fost trimiși de Parchet, șapte au venit de la serviciul de probațiune, iar familia a adus patru. Ca și substanțe de consum, 15 sunt consumatori de noi substanțe – etnobotanice, iar 21 de canabis”, povestește șeful Centrului.

Sunt trei modalități prin care tinerii ajung să se trateze în Centru pentru dependența de droguri, pe lângă cei care vin cu probleme grave de sănătate cauzate de acest obicei, ori cei aduși de familie, unii sunt trimiși după ce intră în conflict şi cu legea, iar asistența este confidențială.

„Noi acordăm asistență integrată persoanelor consumatoare de droguri. Serviciile noastre sunt gratuite, confidențiale și nu au nevoie de asigurare de sănătate. Avem o echipă multidisciplinară, formată din doi psihologi, un asistent social și un medic. (…) Ei pot să vină din proprie inițiativă, atunci când conștientizează pericolul în care se găsesc. Avem apoi factorul familie – un membru al familiei care se interesează și apoi vine cu adolescentul sau tânărul. În primă fază mai mult luați pe sus, ca să spunem așa, după care ajung să vină singuri. Prima întâlnire e mai dificilă, există, normal, o teamă, dar apoi vin singuri. Și îi mai avem și pe cei trimiși de Parchet, conform legii 143. Respectiv, persoana care este depistată deținând o anumită cantitate de substanță ilegală și declară că este pentru consum propriu, procurorul o trimite către noi, să-și rezolve problema cu drogurile. Dosarul merge înainte, dar în judecată se ține cont de raportul întocmit de noi: dacă se ține de tratament, dacă vine la program etc. Iar în funcție de rezultate, instanța poate dispune chiar renunțarea la aplicarea pedepsei. Este foarte bine, pentru că, practic, consumatorii sunt victime. Sunt persoane bolnave. Nu ei sunt problema, problema sunt traficanții și dealerii”, a mai declarat comisarul șef Marius-Cristian Oprișan.

De asemenea, consumatorii de droguri pot fi tratați și online de specialiștii CRPECA Constanța, fiind derulat un proiect pilot de furnizare a serviciilor de asistență psihologică și socială prin internet. Consilierea online sau e-terapia oferă servicii de sănătate mintală, într-un cadru profesionist, prin intermediul videoconferințelor transmise în timp real, prin internet. Acest tip de consiliere facilitează accesarea serviciilor de către beneficiari, permițând, în același timp, asigurarea confidențialității şi crearea climatului de siguranţă. Prin serviciile de consiliere psihologică și socială online, specialiștii psihologi ori asistenți sociali din cadrul CRPECA Constanța îşi propun să vină în sprijinul acelor consumatori de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa în manieră clasică serviciile de asistență psihologică.

Emisiunea integrală în materialul video ataşat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *