Daniel Tudorache și Marian Vanghelie, urmăriți penal de DNA într-un dosar de corupție în pandemie

Fostul primar de la Sectorul 5 Marian Vanghelie şi fostul edil de la Sectorul 1 Daniel Tudorache sunt urmăriţi penal de DNA într-un dosar privind achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de COVID-19, arată un comunicat de presă al DNA.

Potrivit DNA, este vorba despre achiziţii supraevaluate de tablete pentru elevi (75.500 bucăţi), dar şi produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 bucăţi) şi termoscannere (200 bucăţi).

Marian Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (patru fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care trei în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (două fapte, din care una în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Daniel Tudorache, deputat PSD, în prezent, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit sursei citate, începând cu luna august 2019, Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice şi 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere şi ierarhizat, cu scopul de a influenţa derularea achiziţiilor efectuate de instituţiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.

Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită şi de alte persoane, printre care funcţionarii publici menţionaţi mai sus şi un expert în achiziţii publice, angajat al unei societăţi care furniza servicii de consultanţă Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 şi S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

În baza unui „program” exact, elaborat, şi implementat, membrii grupării infracţionale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităţilor publice menţionate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităţilor publice prin achiziţii făcute la preţuri supradimensionate, să fie însuşite de membrii grupului.

Membrii grupului ar fi acţionat în scopul de a pregăti, organiza şi sprijini săvârşirea mai multor infracţiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităţilor publice, la preţuri supraevaluate şi de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participaţiei penale), inclusiv cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziţie desfăşurate de entităţile publice.

Profitând de alocările bugetare pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 şi 5 ale Municipiului Bucureşti, pentru achiziţii necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracţional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acţionat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice:

– destinate achiziţiei de termoscannere şi tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1,

– alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA şi folosite la achiziţia de nebulizatoare pentru biodecontaminare,

– ale societăţii ECONOMAT Sector 5 şi folosite la achiziţia de tablete.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preţ de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul iniţial.

În ceea ce priveşte contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparenţă de legalitate, funcţionarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 şi al ECONOMAT Sector 5 Bucureşti, cu sprijinul expertului în achiziţii publice, consultant al celor două autorităţi contractante, ar fi întocmit documentaţii false de licitaţie deschisă şi ar fi simulat derularea unor proceduri de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitaţie, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.

Aspectele menţionate mai sus nu ar fi fost realizabile dacă suspecţii, funcţionari publici, nu ar fi comis mai multe infracţiuni de fals şi nu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, prevăzute de legislaţia primară, în legătură cu organizarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor respective.

Ca urmare a infracţiunilor săvârşite s-ar fi obţinut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei, se precizează în comunicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *