Doi profesori vor ajunge după GRATII! Au făcut evaziune fiscală de 7 MILIOANE DE LEI cu banii elevilor

Doi profesori și o contabilă au fost condamnați de Tribunalul București la închisoare cu executare, fiind obligați de instanță să plătească daune de 7 milioane de lei, după ce au fost găsiți vinovați pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi „Arhimede”.

Potrivit instanței, Petruș Alexandrescu, profesor și membru în conducerea Asociației Arhimede, a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În plus, dascălul a primit și interdicția de a mai ocupa o funcție publică pe o durată de 3 ani, după executarea condamnării.

Totodată, profesorul Georgeta Alexandrescu a primit 5 ani de închisoare cu executare, iar contabila Cristina Grezi a fost condamnată la 6 ani și 7 luni de închisoare cu executare.

Mai mult decât atât, inculpații aproape 7 milioane de lei către statul român, respectiv 2.983.388 lei reprezentând prejudiciul din evaziunea fiscală – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede; 2.552.474 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede şi Cristina Grezi; 1.444.383 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Georgeta Alexandrescu şi Asociaţia Arhimede.
Judecătorii au mai dispus confiscarea sumelor de 95.443 lei de la Petruş Alexandrescu şi 23.967 lei de la Georgeta Alexandrescu (sume obţinute din infracţiunea de delapidare).

Instanţa a hotărât menţinerea sechestrului pe sumele de bani, bunuri mobile, imobile şi conturi bancare aparţinând inculpaţilor Petruş Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Cristina Grezi şi Asociaţia Arhimede.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Într-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei director la Liceul „Nichita Stănescu” din Bucureşti) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017, la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.
În luna mai 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.
Percheziţiile au avut loc la şcoli şi colegii naţionale, precum şi la fundaţii, asociaţii şi persoane fizice. Ancheta procurorilor viza în principal activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Anchetatorii susţineau că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Astfel, procurorii spuneau că organizatorii concursului au perceput de la elevi taxe de participare, pe care le-au înregistrat însă în contabilitate ca fiind „taxe de sponsorizare”.

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede erau acuzaţi că au înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând „taxe cursuri” şi „taxe concurs”, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind „taxe de sponsorizare” şi „cotizaţii membru”, atribuindu-le în aparenţă un caracter legal. Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă.

O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrările, însă cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţia Arhimede sub formă de „donaţii” şi „sponsorizări”, pentru a nu fi plătite impozite la stat.

Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridică la aproximativ 3,14 milioane de euro. În aceeași speță, Ion Georgescu, Victor Anton și Radu Valentin au fost achitați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *