Elena Udrea află astăzi dacă execută 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” sau dacă procesul va fi rejudecat

Elena Udrea ar putea afla azi dacă se întoarce la închisoare sau nu. Judecătorii de la Instanța Supremă dau decizia pe contestaţia în anulare formulată de Udrea la decizia de condamnare în dosarul Gala Bute. Decizia definitivă din 2018 dată de Instanţa Supremă prevedea 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea.

La ultimul termen al procesului Gala Bute, cel de luni, 4 aprilie, procurorul DNA pledant a suținut în fața completului, în consens cu avocații și inculpații, admiterea contestației în anulare a celor condamnați pentru corupție. Asta ar fi înseamnat desființarea sentinței și rejudecarea apelului.

Miercuri, Direcția Națională Anticorupție a anunțat, însă, că solicită judecătorilor de la Înalta Curte să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene sau să respingă toate contestațiile în anulare formulate în procesul „Gala Bute”.

Judecătorii au rămas în pronunțare pentru astăzi, când au la îndemână trei soluții posibile:

– reînființarea deciziei definitive din 2018,

– admiterea contestațiilor în anulare și retrimiterea dosarului spre rejudecare, de la fond,

– rejudecarea apelului la un nou complet de cinci judecători.

Evident, este posibilă și o nouă amânare.

Dacă ICCJ va admite contestația în anulare, o să fie rejudecat apelul. Dacă nu, decizia inițială rămâne definitivă iar Elena Udrea va trebui să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *