Explicaţia specialiştilor: Adevăratul motiv pentru care VREMEA a luat-o razna. Fenomenele meteo extreme vor fi din ce în ce mai dese!

Se pare că perioadele cu vreme caracteristică verii vor fi prezente din ce în ce mai mult în Europa, America de Nord și Asia, conform unui studiu publicat în Nature Communications.

Temperaturile din ce în ce mai crescute din zona arctică au încetinit circulația curenților de aer, astfel că fronturile de presiune ridicată sau scăzută rămân blocate, iar vremea nu se mai poate regla singură.

”Vara asta am remarcat o intensitate foarte ridicată a valurilor de caniculă, iar îngrijorător e că acestea vor continua și de-acum încolo”, arată Dim Coumou, unul dintre coautori, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Blocajele curenților de aer vor duce la apariția unor extreme ale extremelor: zilele însorite se vor transforma în perioade caniculare, secetă în incendii de vegetație, iar ploile se vor transforma în inundații.

Încetinirea sau blocarea circulației aerului este de multă vreme un motiv de temeri în rândul climatologilor, deși majoritatea studiilor s-au concentrat până acum pe tiparele iernilor.

”Oamenii de știință trebuie să înțeleagă non-linearitățile, modul în care schimbările climatice interacționează unele cu altele și ce rezultate produc aceste interacțiunie”, spune Coumou, care adaugă că non-linearitățile pot să schimbe condițiile meteo într-o regiune extrem de rapid, astfel că apar schimbări bruște și potențial periculoase.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *