Faimoasa reteta de Ratatouille

Acest fel de mancare atat de delicios, Ratatouille, este faimos in intreaga lume si are “rude” la fel de gustoase prin intreaga zona meditereaneana. Chiar daca multi oameni sustin ca Ratatouille este un fel de mancare tipic din Provence, Franta, el nu apare in lista de 1.123 de retete din cartea de bucate a lui J.B. Reboul, de la sfarsitul secolului al 19-lea, “La cuisiniere Provencale”. De fapt, Ratatouille este o reteta destul de moderna, una care nu ar fi putut fi facuta inainte ca rosiile sa vina in Europa din Lumea Noua. De fapt, autorul Marimar Torres sustine ca Ratatouille are o legatura cu “samfaina”, un fel de tocana cu legume prajite, din Catalonia, datand din vremurile in care Provence era legata politic de Catalonia si Aragon.
In orice caz, in toata zona mediteraneana, cand un tip de bucatarie incearca sa descrie propriul tip de tocanita, i se spune “ratatouille”.

Sunt multe feluri in care putem pregati Ratatouille si este un fel de mancare foarte popular in intreaga lume. Iata o reteta de Ratatouille.

Ingrediente:

500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.

Mod de preparare:

Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii – fasii. Se calesc toate – pe rand – intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca.

Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul.

Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *