Fostul șef al CNAS Lucian Duță, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost condamnat vineri de Tribunalul București la 6 ani închisoare cu executare, fiind acuzat de DNA că a primit o mită de 6,3 milioane euro, în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software.

Conform deciziei instanței, Lucian Duță nu are voie, pe o perioadă de 4 ani, să fie ales și să ocupe o funcție publică, el având interzis și să exercite profesia ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, arată Agerpres. Judecătorii au menținut măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune dispusă față de Lucian Duță și au dispus confiscarea sumei de 6.300.000 euro.

Lucian Duță a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de președinte al CNAS, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar. Sumele de bani au fost remise, conform sursei citate, lui Duță fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *