Germania, Franța și alte 11 țări UE cer limitarea măsurilor de urgență privind COVID-19

Măsurile luate de autorităţile din România s-au adaptat în mare parte trendului din UE, în multe cazuri chiar adoptând decizii înaintea altor state. Unele ţări au făcut însă paşi suplimentari, care ar putea limita şi mai mult efectele pandemiei de coronavirus.
De exemplu, declararea stării de urgenţă este o decizie luată de multe ţări, indiferent de numărul de îmbolnăviri, pentru că ajută autorităţile să reacţioneze mai repede şi mai eficient. Astfel, statele pot lua măsuri proactive, nu doar reactive, explică mulţi oficiali guvernamentali. Şcolile sunt închise în marea majoritate a ţărilor UE, însă unele au venit cu o măsură în sprijinul angajaţilor: profesorii continuă să vină la şcoală şi stau cu acei elevi pe care părinţii nu au cu cine să îi lase.
Instituţiile publice nu au decalat doar programul, ci au mutat activitatea în online acolo unde se poate sau chiar au trimis angajaţii în concendiu plătit, dacă instituţia nu era esenţială sau putea funcţiona cu număr redus de angajaţi. Asta limita şi drumurile cetăţenilor. Acolo unde s-a limitat numărul persoanelor la interior, au fost închise şi mallurile. Ce măsuri s-au luat în Uniunea Europeană (date valabile marţi, 16 martie): Spania – 9.428 cazuri, 335 decese De departe cea mai grav afectată ţară după Italia, Spania a fost nevoită să declare stare de urgenţă şi să bage peste 46 de milioane de oameni în carantină obligatorie.
Ţara este efectiv închisă, ceea ce înseamnă că singurele unităţi comerciale deschise publicului sunt cele esenţiale, precum magazinele alimentare, iar oamenii nu au voie să iasă din casă decât pentru a merge la serviciu, la spital sau la cumpărături esenţiale. Autorităţile se aşteaptă la o creştere în continuare a cazurilor, având în vedere rata foarte rapidă de infectare.
Germania – 7.241 cazuri, 15 decese Germania a reuşit până în acest moment să limiteze numărul deceselor, iar unii analişti au pus asta pe seama descentralizării aceste ţări. De altfel, multe măsuri au fost şi luate la nivelul landurilor, şi nu la cel federal. Au fost închise graniţele cu Franţa, Danemarca, Austria, Elveţia şi Luxemburg, iar Bavaria a decretat stare de urgenţă. La Berlin, au fost interzise adunările de peste 50 de persoane, iar barurile în mare parte închise.
Restaurantele rămân deschise dacă pot asigura o separaţie de 1,5m între clienţi. Şcolile au fost închise abia luni. Franţa – 6.633 cazuri, 148 decese Această ţară a interzis evenimentele cu peste 100 de persoane, a închis restaurantele, cafenelele şi barurile şi a lăsat deschise doar magazinele esenţiale. Şcolile au fost închise. În primele zile ale epidemiei, Franţa a decis să meargă înainte cu alegerile locale. Primul tur a avut loc duminică, dar între timp preşedintele Emmanuel Macron a anunţat resctricţii suplimentare. Alegerile au fost amânate, iar libertatea de mişcare mult redusă. Măsurile din Franţa sunt cele mai dure, după Italia şi Spania. Situaţia s-a deteriorat foarte rapid în această ţară, iar autorităţile au decretat carantină generală. Oamenii vor putea ieşi din casă o singură dată pe zi, pentru a face cumpărături. Olanda – 1.413 cazuri, 24 de decese Şcolile se închid, dar vor continua, prin profesori, să supravegheze copiii celor care lucrează în domenii esenţiale, precum sistemul medical, transportul public, servicii de urgenţă.
Barurile şi cafenelele sunt închise, dar nu şi hotelurile. O ştire care a făcut turul reţelelor sociale este că Olanda a decis să închidă şi magazinele de canabis şi cluburile de sex, fiind printre cele mai populare atracţii din Amsterdam. Bisericile şi moscheile au anunţat că îşi suspendă slujbele. Olanda a lansat şi recomandări specifice pentru persoanele în vârstă, în ideea că sunt cele mai grav afectate. Ele sunt solicitate să evite deplasările şi să încerce să se auto-izoleze. Autorităţile au însă planuri pentru a le asigura provizii. Belgia – 1.058 cazuri, 10 decese Ca în Olanda, cursurile au fost suspendate, dar şcolile rămân deschise. Pot fi lăsaţi toţi copiii ai căror părinţi nu au alte variante. Au fost anulate evenimentele publice şi culturale, iar barurile au fost închise sau au un program scurtat, la fel ca restaurantele. Angajaţii sunt încurajaţi să lucreze de acasă. Măsurile au fost criticate pentru că sunt prea blânde. Suedia – 1.119 cazuri, 7 decese Suedia a luat cele mai puţine măsuri până în acest moment, deşi numărul de infectări este ridicat. Au fost anulate evenimentele cu mai mult de 500 de persoane, însă şcolile rămân deschise. Alte măsuri la nivel naţional nu au fost luate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *