ILEGALITĂȚI ECONOMICE, INVESTIGATEDE POLIȚIȘTI

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 176 depercheziții și au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste18.000.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice.

În perioada 6– 12 octombriea.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 176 depercheziții domiciliare și au pus în aplicare 88 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

În cauzele penale instrumentate, faţă de 163de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, iar față de 26 de persoaneau fost dispuse măsuri preventive (10 reținute, 6 arestatepreventiv, 1 arestatăla domiciliu şi 9 sub control judiciar).

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 18.000.000de lei și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de aproape 650.000 de lei.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 9.000.000 de ţigarete, peste 1,5 tone de tutun și 596 de litri de alcool.

Exemple semnificative:

La data de 10 octombrie, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti,  au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, în virtutea funcţiilor de conducere deținute în cadrul unei societăți comerciale având ca obiect principal de activitate ,,închirierea și subînchirierea bunurilor proprii”, ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiționale succesive, cu alte societăţi comerciale controlate direct sau prin intermediari.

În baza acestor contracte, s-ar fi efectuat plăți cu consecința prejudicierii societății, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive emise de firmele controlate. Plățile efectuate ilegal în conturile acestora sunt de aproximativ 43.000.000 de lei.

De asemenea, persoane cu funcții de conducere în cadrul societății prejudiciate sunt bănuite că și-ar fi însușit ilegal aproximativ 3.000.000 de lei, bani ridicați în numerar din casieria societății sau din cont, cu titlul de ,,avans spre decontare”, dar nereturnați.

Verificările sunt continuate inclusiv în vederea determinării unui posibil prejudiciu adus bugetului statului, urmare a operațiunilor economice fictive.

Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.Dupăaudieri, o persoană a fostreținutăpentru 24 de ore

La data de 11 octombriea.c., instanţa a dispusarestareaacesteia la domiciliupentru 30 de zile.

La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au efectuat 31 de percheziții la domiciliile unor persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare specializată în contrabandă cu țigări.

Perchezițiile au fost efectuate în București și în județele Prahova, Ilfov și Suceava.

Din cercetări a reieșit că, din anul 2017 și până în prezent, persoanele bănuite în cauză s-ar fi aprovizionat cu țigări provenite din spațiul extracomunitar, fără a deține documente legale.

Ulterior, le-ar fi distribuit și comercializat în diverse localități.

Pachetele de țigări ar avea aplicate banderole fiscale de marcaj, emise de autoritățile din Ucraina și Moldova.

În urma perchezițiilor au fost ridicate peste 300.000 de țigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 250.000 de lei, tutun vrac și telefoane mobile.

29 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

La acțiune au participat și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava, precum și jandarmi din cadrul B.S.I.J. București și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Matei Basarab” din Ploiești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *