Începe şcoala. Clădiri de lux construite în mai multe localităţi stau goale pentru că nu sunt copii

În timp ce mulţi copii nu au unde să înveţe, există şcoli de lux ridicate cu sume uriaşe, care stau goale. În Dâmboviţa s-a construit o clădire cu 1 milion de euro, care nu a fost folosită niciodată. La Galaţi o şcoală de 200.000 de euro e părăsită pentru că nu sunt copii.

Într-o localitate din Gorj, elevi care nu reuşesc nicicum să ia bacalaureatul au la şcoală sală de forţă şi terenuri de fotbal. Primarul, şi el fără diplomă de bacalaureat, a decis să investească în sport şi să afle între timp din ce cauză au elevii rezultate slabe.

Galaţi

În judeţul Galaţi două unităţi sunt închise de ani de zile din cauza numărului mic de elevi

Două şcoli din judeţul Galaţi, construite în anii 2000, sunt închise de aproape un deceniu din cauza lipsei de elevi. Investiţia în cele două unităţi, una din oraş, alta de la ţară, depăşeste suma de 400.000 de euro.

Şcoala din mediul rural a intrat în conservare, iar autorităţile locale alocă sume importante de bani ca să nu se degradeze, în timp ce unitatea din oraşul Galaţi s-a transformat în grădiniţă.

Şcoala din satul gălăţean Plevna a fost construită între anii 2005-2007 printr-un proiect al BERD, în valoare de 200.000 de euro. Clădirea realizată din panouri de tip sandwich are două clase şi anexe şi a fost utilizată doar doi ani, fiind închisă deoarece la cursuri nu s-a adunat numărul necesar de elevi. Autorităţile locale spun că de aproape 10 ani fac eforturi ca să ţină clădirea în conservare.

„Şcoala din satul Plevna a fost construită în 2005, a funcţionat câţiva ani, iar în 2009 Inspectoratul Şcolar a decis să o închidă. Clădirea este în conservare, noi o întreţinem în limita bugetului. Este făcută din panouri tip sandwich. Noi în toată comuna avem în jur de 200 de copii, ne confruntăm cu natalitate scăzută, ca peste tot în România. Copiii din satul Plevna merg cu microbuzul şcolar la şcoala din Rediu”, a declarat, la solicitarea NEWS24AGD , primarul comunei Rediu, Fănel Mihai.

Clădirea a fost construită deşi în satul gălăţean erau foarte puţini copii. Autorităţile şcolare de atunci au decis să închidă unitatea şi altele aflate în situaţii asemănătoare deoarece actul educaţional nu este eficient când în acelaşi spaţiu sunt adunaţi elevi din ani de studiu diferiţi.

„În judeţul Galaţi, conform documentelor noastre, avem patru unităţi relocate. Este vorba despre trei şcoli şi o grădiniţă unde erau puţini elevi şi aceştia au fost mutaţi la alte unităţi din comunele respective. Este vorba despre eficienţă, nu este recomandat să ţii jumătate de clasă. Clădirile intră în conservare sau primesc altă utilizare de la Primărie, dar la Galaţi nu au fost pierdute spaţii”, a spus, pentru NEWS24AGD , purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

Probleme au fost şi la singura şcoală din oraşul Galaţi, construită în totalitate după revoluţie. Clădirea a fost ridicată pe terenul unei şcoli vechi, iar investiţia începută în anul 2002 şi terminată în 2004 a depăşit valoarea de 200.000 de euro.

În anul 2016, şcoala s-a desfiinţat din cauza numărului mic de elevi, iar clădirea a fost la un pas să intre în conservare. Pe ultima sută de metri, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au acordat spaţiul unui grădiniţe din oraş.

„Şcoala Nicolae Mantu s-a desfiinţat, elevii de acolo au fost mutaţi la altă unitate de învăţământ. Erau puţini elevi, dar spaţiul este folosit acum de o grădiniţă. Aceasta avea nevoie de spaţiu şi am găsit acolo, am rezolvat problema, astfel încât să nu rămână neutilizată o clădire bună”, a declarat, pentru NEWS24AGD , purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.

Potrivit datelor oficiale, din totalul de 421 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 92 de şcoli şi grădiniţe nu sunt autorizate de Direcţia de Sănătate Publică pentru a funcţiona în anul şcolar 2018-2019. Dintre unităţile şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban şi 76 sunt la ţară.

Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *