Iranul recunoaşte că a doborât dintr-o “eroare umană” avionul de pasageri

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept “avion ostil” şi a fost “lovit” în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

Premierul Canadei Justin Trudeau a cerut “transparenţă” pentru ca o anchetă “completă şi profundă” să aibă loc şi să stabilească responsabilitatea după ce Iranul a recunoscut că a doborât “din greşeală” un avion în care se aflau mulţi canadieni.

UPDATE: Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, transmit AFP şi Reuters.

”Asum responsabilitatea totală” în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

”Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.

Hajizadeh a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice ”neglijenţă” şi să facă tot ce este necesar ”pentru evitarea repetării unui astfel de accident”, după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ”eroare umană”, iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat ”sincere condoleanţe” familiilor victimelor acestui ”accident întristător”.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *