MAE, anunț important. Cum pot intra cetățenii români în Marea Britanie începând cu 1 octombrie

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi pot intra în Marea Britanie şi Irlanda de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil, electronic sau temporar.

De la această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate, ci exclusiv pe baza paşaportului valabil, electronic sau temporar.

În continuarea informaţiilor transmise referitoare la regimul de intrare şi şedere în Regatul Unit în contextul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar).

Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate.

Cei care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic

Cetăţenii europeni (inclusiv cetăţeni români) care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).
MAE foloseşte acest prilej pentru a reaminti că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români nerezidenţi pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *