Maria Grapini, intervenție pe tema statului de drept din Malta

Maria Grapini, intervenție pe tema statului de drept din Malta
“Viața oamenilor, indiferent că sunt jurnaliști sau nu, trebuie să fie sigură în UE!”

Marți, 17 decembrie, în Parlamentul European de la Strasbourg, s-a dezbătut situația statului de drept din Malta, după recentele dezvăluiri privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.
Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție în plen, în care a punctat, din start, obligativitatea ca viața oamenilor, indiferent că sunt jurnaliști sau nu, să fie sigură în Uniunea Europeană. Maria Grapini a militat deschis pentru cauza mass-media.
“Nu cred că există vreun coleg în hemiciclu care să nu condamne uciderea jurnalistei. Am fost în Malta într-o delegatie, am văzut tragedia, mormântul acestei jurnaliste… Haideți să ne gândim: facem noi ce trebuie aici? Am politizat viața unui om, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Consider că trebuie să găsim măsuri și să mergem la cauză. Dacă nu ar fi fost acele cauze pe care jurnalista le investiga, ar fi fost ucisă? Avem noi măsuri specifice pentru toate statele membre să eliminăm spălarea de bani, coruptia, pentru ca sa nu mai punem jurnalistii într-o situație critică? În toate statele există jurnaliști care sunt amenintati, unii chiar omorâți, cum am avut si alte cazuri în Slovacia!”, a declarat europarlamentarul, în plenul PE de la Strasbourg.
Maria Grapini a mai precizat că lucrurile trebuie definite foarte bine, într-o astfel de situație complexă și importantă: “Nu ne putem amesteca în deciziile parlamentelor naționale. Guvernele nu le schimbă Parlamentul European, le schimbă parlamentele nationale. Nu facem greșeala să ne amestecăm aici, dar solicit Comisiei să găsim mecanisme la nivel de UE prin care să evităm punerea jurnalistilor într-o situație asemănătoare cu cu cea a lui Daphne Galizia. Regret si transmit sincere condoleante familiei!”, a conchis europarlamentarul.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *