Marian Vanghelie a scăpat de arest. Fostul primar al Sectorului 5 a fost pus sub control judiciar

Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane implicate în dosarul lui Marian Vanghelie, acuzat de DNA de trafic de influență şi instigare la abuz în serviciu

Marian Vanghelie e acuzat de constituire de grup infracţional organizat și trafic de influenţă

Marian Vanghelie a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor privind arestarea sa pentru 30 de zile.

Fostul primar al Sectorului 5 este acuzat de DNA de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul este estimat la peste 250 de milioane de lei.

Marian Vanghelie e acuzat de procurorii DNA că „a iniţiat şi desfăşurat o amplă activitate infracţională prin care a urmărit şi a şi reuşit să intre în posesia unor sume foarte mari de bani din fondurile S.C. Economat sector 5 S.R.L., fie personal, fie în conturile a două societăţi comerciale pe care le administra în fapt”, conform Adevarul.

„Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă datorită influenţei şi, mai precis, autorităţii pe care o avea asupra inculpatului Petre Marian Leonard, persoană pe care în perioada când inculpatul Vanghelie Marian Daniel a deţinut funcţia de Primar al sectorului 5 a promovat-o inclusiv în funcţia de administrator public (2012-2016) şi care începând cu data de 28.07.2016 a fost numit în funcţia de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorpuţie.

„Pentru realizarea obiectivului menţionat, inculpatul Vanghelie Marian Daniel l-a determinat pe inculpatul Petre Marian Leonard ca în calitate de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L., prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, să achiziţioneze produse alimentare şi nealimentare la preţuri mult supraevaluate faţă de preţul pieţei, de la societăţi comerciale administrate în fapt sau în drept de persoane de la care avea garanţia că va obţine în numerar sumele achitate de S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, mai precizează DNA.

Procurorii dau mai multe exemple referitoare la prejudiciile făcute de fostul primar al S5.  Trebuie menționată mai întâi achiziţia unor patinoare care a dus la un prejudiciu de 122 de milioane de lei. Au fost plătite circa 140 de milioane, faţă de un preţ real considerat la 18 milioane de lei.

Doar din această afacere la Vanghelie s-ar fi întors, potrivit procurorilor, bunuri în valoare de 63 de milioane de lei „în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane”.

Un alt prejudiciu este estimat la 124 de milioane de lei. În acest caz se face referire la produse achiziţionate la preţuri mai mari precum dulciuri, produse de papetărie, produse de curăţenie, jocuri puzzle sau nebulizatoare.

„La vârful ierarhiei, s-au aflat inculpatul Vanghelie Marian Daniel – liderul şi coordonatorul grupului infracţional organizat, urmat de inculpatul Petre Marian Leonard – directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, transmit procurorii DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *