Masca de protecţie a devenit obligatorie! Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Starea de alertă a fost instituită pentru 30 de zile. Masca de protecţie devine obligatorie, însă în hotărârea luată joi noapte de autorităţi nu sunt prevăzute şi amenzi. Sancţiunile apar doar în legea stării de alertă, ce va intra luni în vigoare.

Potrivit măsurilor luate de autorităţi, din acel moment, vei risca o amendă de până la 2.500 lei dacă nu porţi masca.

De ce reguli trebuie să ţinem cont

Una dintre principalele măsuri incluse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este obligativitatea de a purta mască de protecţie în spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Totuşi, în documentul amintit nu sunt prevăzute şi sancţiuni pentru cei ce nu poartă mască. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor privind starea de alertă sunt incluse în legea recent promulgată de preşedintele Iohannis şi se vor aplica începând de luni.

Chiar dacă legea nu prevede expres sancţiuni pentru lipsa măştii, putem deduce că o asemenea faptă va fi sancţionată cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei pentru „nerespectarea de către persoanele fizice, a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor”.

Până luni, măsurile şi restricţiile impuse aseară pot rămâne la stadiul de recomandare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *