Meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea

. Meterorologii au emis luni noi avertizări de ploi, vânt, polei şi ninsoare pentru mai multe zone ale ţării. În Moldova, până joi dimineaţă va fi polei, va ninge, iar vântul va sufla cu putere puternic.

Prima avertizare de ninsori în general moderate şi strat de zăpadă, în vigoare luni între orele 10.00 – 22.00, afectează zona Carpaţilor Orientali şi Moldova.

Pe parcursul zilei de luni, în zona Carpaţilor Orientali şi în Moldova temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge viteze, în general, între 40 şi 50 km/h, în special în jumătatea de sud a Moldovei.

O altă avertizare, în vigoare luni între orele 10.00 – 20.00, de intensificări ale vântului şi ploi însemnate cantitativ, vizează judeţele Tulcea, Buzău şi Brăila. Aici, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55 -75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar în jumătatea de nord a Dobrogei cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp.

A treia avertizare vizează Moldova şi este în vigoare de marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă la ora 10.00. Se vor semnala precipitaţii moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie, mixte la munte şi predominant ninsori în Moldova. Pe arii restrânse se va semnala polei, la început în Oltenia, apoi şi în celelalte regiuni.

Temporar vântul va avea unele intensificări în jumătatea de sud a ţării şi în zonele montante, cu viteze mai mari în sudul Banatului, unde la rafală se vor depăşi 70 -75 km/h.

VREMEA. Primele şcoli închise din cauza vremii

O şcoală generală şi două colegii din oraşul Galaţi au cursurile suspendate din cauza frigului, în condiţiile în care unităţile nu au încălzire, iar în alte 10 instituţii şcolare elevii şi profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate.

Toate şcolile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unităţile de învăţământ aşteaptă autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze.

13 şcoli din oraşul Galaţi se află în această situaţie, iar directorii de la o şcoală şi două colegii au informat Inspectoratul Şcolar că au suspendat cursurile luni şi marţi.

„Astăzi şi mâine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade în şcoală, nu putem pune în pericol sănătatea elevilor şi a profesorilor. Se va lua o decizie marţi, sper să se rezolve până atunci, mai e un contor de montat, instalaţia este pregătită”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”, Gelu Homer

Peste o mie de elevi au fost anunţaţi că nu se fac cursuri, acestea urmând să fie recuperate, în timp ce în alte zece unităţi şcolare programul a fost scurtat.

VREMEA. A venit iarna în România. Mai repede decât ne-am fi așteptat. Administraţia Naţională de meteorologie a emis duminică după-amiaza atenţionări Cod galben de ninsori, lapoviţă, ploi şi intensificări ale vântului pentru 32 de judeţe (trei parţial) şi municipiul Bucureşti.

VREMEA. Intervenții de urgență a pompierilor

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru a îndepărta efectele vremii din judeţele Buzău, Constanţa şi Tulcea, dar şi în municipiul Bucureşti. În Capitală, s-a intervenit la 28 de evenimente, în principal căderi de copaci pe carosabil sau autoturisme, potrivit datelor transmise, luni dimineaţă, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate situaţii grave de urgenţă, cauzate de fenomenele meteorologice periculoase.

Pe fondul precipitaţiilor moderate cantitativ, sub forma de ninsori urmate de lapoviţă şi ploi, au fost înregistrate efecte in  judeţele Buzău, Constanţa,Tulcea şi municipiul Bucureşti.

În Capitală, pompierii militari au acţionat pentru gestionarea a 28 de evenimente, în special căderi ale copacilor pe carosabil sau pe autoturisme, fiind avariate 19 maşini.

”În această dimineaţă, în localitatea Cochirleanca din judeţul Buzău, patru autoturisme în care se află 10 persoane nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Echipaje ale Serviciului Drumuri Judeţene sprijiniţi de angajaţii primăriei intervin pentru deblocarea  persoanelor, astfel încât acestea să poată continua drumul în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanţii IGSU.

Potrivit acestora, pe fondul vântului puternic, porturile Constanţa, Mangalia şi Midia, precum şi bara Sulina rămân închise până când condiţiile meteo vor permite navigarea.

Încă din cursul zilei de vineri, de la primele semne ale venirii frigului, comanda IGSU a dispus asigurarea rezervei de personal în toate judeţele ţării, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul unor evenimente de amploare.

La nivel naţional, aproape 5.200 pompieri militari cu 1.700 autospeciale şi mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale.

Pentru misiuni în zone greu accesibile, pot fi utilizate 36 şenilate cu capacitate de trecere mărită, 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi  32 autofreze. De asemenea, intervenţia salvatorilor poate fi realizată cu ajutorul camioanelor pentru transport persoane şi materiale, dar şi a autospecialelor pentru stingerea incendiilor cu capacitate mare de trecere.

VREMEA. Trafic dat peste cap de vreme pe Autostrada A1

Circulaţia rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Piteşti – Bucureşti se desfăşoară în condiţii de aglomeraţie, din cauza vremii. La intrarea în Bucureşti s-a format coloană de maşini.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că din cauza numărului mare de maşini, dar şi a vitezei de rulare reduse ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, circulaţia rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Piteşti – Bucureşti se desfăşoară pe tronsonul kilometric 15 – 10+500 în condiţii de aglomeraţie.

La intrarea în municipiul Bucureşti s-a format coloană de maşini.

VREMEA. Pagube în Capitală după viscol

Viscolul din Capitală a provocat foarte multe pagube. Avem imagine surprinse în această dimineață în cartierul Tei.

VREMEA. Cod galben de vânt şi ploi

Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei se află, luni, sub Cod galben de vânt şi ploi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Astfel, în intervalul orar 3:00 – 18:00, în zonele menţionate vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp.

Potrivit meteorologilor, local şi temporar, se vor semnala ninsori cu depunere de strat de zăpadă şi în Transilvania.

VREMEA. Comandament de iarnă la ora 10.00 la Primăria Capitalei

A nins întreaga noapte în Capitală, iar meteorologii spun că e posibil ca și în zilele următoare să mai ningă în București și în mai multe zone din țară.

Prin urmare, în această dimineață, primarul general Gabriela Firea a convocat comandamentul de iarnă la ora 10.00 la sediul Primăriei.

multe detali pe antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *