Numărul cazurilor noi de COVID a scăzut, iar rata deceselor în rândul pacienților internaţi la Terapie Intensivă a crescut

Numărul cazurilor noi de COVID a scăzut în ultima săptămână. În schimb, a crescut rata deceselor în rândul pacienților internaţi la Terapie Intensivă.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în prima săptămână a lunii februariei au fost confirmate peste 23 700 de cazuri de COVID-19. În această perioadă, în spitalele din ţară au fost internaţi peste 1800 de pacienţi, iar 85 au decedat. Peste şapte zile, au fost înregistrate 16.800 de infectări, 1.400 de spitalizări, însă cu 103 decese mai multe faţă de săptămâna anterioară.

„Peste 95 de procente din cei internaţi atât în spital, cât şi în terapia intensivă sunt persoanele nevaccinate. 90-97 de procente dintre persoanele decedate au fost nevaccinate.”, a relatat Inga Pasecinic, expert în sănătate.

Medicii de la Spiralul „Arhanghelul Mihail” din Capitală susţin că, în ultima perioadă, majoritatea persoanelor care au nevoie de ajutor ajung în stare gravă sau extrem de gravă. În prezent, în cadrul spitalului sunt internaţi peste 200 de pacienţi bolnavi de COVID.

„În prezent, terapia intensivă este plină cu pacienţi gravi. Sunt foarte mulţi pacienţi în vârstă după 80 de ani cu foarte multe comorbidităţi. În medie internăm câte 15 pacienţi în zi. O săptămână-două în urmă internăm câte 40, 50 de pacienţi. Numărul de cazuri a scăzut, dar din păcate gravitatea acestora nu a scăzut.”, a menționat Veronica Ţugulschi, şef Unitate Primire Urgenţe, Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail”

Şi la spitalul din Ungheni a scăzut numărul de internări în secţiile COVID. Potrivit medicilor, majoritatea bolnavilor sunt nevaccinaţi şi au mai multe comorbidităţi.

„Pacienţii care sunt în spital au mai mult de 70 de ani până la 90 de ani. Aceşti pacienţi au o mulţime de patologii concomitente. Au diabet zaharat, hipertensiune, în anamneză un ictus.”, a declarat Vladimir Popovici, directorul Spitalului raional Ungheni.

Experţii au şi o explicaţie pentru creşterea numărului de bolnavi în stare gravă.

„În doi ani de pandemie persoanele cu boli cronice au fost abandonaţi. Toată preocuparea întregului sistem de sănătate a fost axată pe lupta cu pandemia şi persoanele cu boli cronice au rămas în afara îngrijirilor. O altă cauză este adresarea tardivă la medic.” a spus Inga Pasecinic, expert în sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent, în spitalele din ţară sunt internaţi peste 550 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 152 sunt în stare extrem de gravă, iar 22 sunt intubaţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *