Oameni cu dizabilități, închiși într-un centru din Prahova. Șeful CJ: Oricum n-au unde să se ducă

Ministra Muncii, Violeta Alexandru, a descris, pe Facebook, condițiile deplorabile în care i-a găsit pe cei 179 de oameni cu dizabilități de la un centru din Urlați, Prahova, după ce a fost într-o vizită de monitorizare.

În replică, șeful CJ Prahova, în subordinea căruia este centrul, a spus, potrivit publicației locale ziarulincomod, că oamenii „nu ies din centru, că oricum n-au unde să se ducă”, că locul arată „bec” și au mâncare foarte bună, „le dă și pizza”.

Violeta Alexandru a efectuat, împreună cu Mădălina Turza, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA), marți seară, o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap, din Urlați, județul Prahova.

„Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens. Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care … greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună.

Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea”, a scris ministra Muncii, pe Facebook.

Violeta Alexandru a admis că nu poate asigura, „dintr-o data”, locuințe protejate în mijlocul comunității (așa cum cer instituțiile europene și așa cum România s-a angajat, n.r.), dar că lucrurile se vor schimba.

sursa:Stradatv.ro

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *