Ordonanța militară 3, care interzice circulaţia în afara locuinţei, cu anumite excepţii.

Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu au prezentat, într-o declarație de presă, conținutul Ordonanței Militare 3, care impune restricții de circulație mai dure și carantina totală în România. Noile măsuri intră în vigoare miercuri, de la ora 12.00.
Persoanele vârstnice de peste 65 de ani pot ieși din casă doar în intervalul orar 11.00 – 13.00 și doar pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, pentru mișcare individuală sau pentru nevoile animalelor de companie, a anunțat ministrul de Interne.

Deplasarea celor peste 65 de ani este permisă și în afara intervalului de timp dacă acest lucru se face în interes profesional sau pentru activități agricole. Aici intră medici, profesori, oameni de știință, agricultorii care dovedesc că sunt implicați în astfel de activități.

Pentru verificare, angajații prezintă polițiștilor legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator. Sunt acceptate adeverințe fără ștampilă.

Declarațiile trebuie să cuprindă numele, prenumele, adresa locuinței, motivul deplasării, locul deplasării, data și semnătura. Adeverința eliberată de angajator și declarația pe propria răspundere pot fi prezentate autorităților și prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar.

Armata va asigura paza unor instituții supravegheate în prezent de Jandarmeria Română, va asigura sprijin pentru activitățile de ordine publică și pentru activitățile de la frontieră, alături de poliție.

Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

Suspendarea temporară a activății comerciale nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură și livrarea la domiciliul sau sediul cumpărătorului, și nici vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.

La ora 20.00 avem 794 de confirmați, 79 de vindecați și 11 decedați. Sunt 431 internate în spitale, iar la ATI sunt 18 persoane. 5.556 de persoane în carantină și peste 86.000 în izolare la domiciliu. A fost un motiv pentru ordinul dat ieri: să eliberăm locuri în spitale și, acolo unde e posibil, medicii să nu mai vină zilnic la spital, ci să vină în ture. Reducem riscul de expunere al medicilor și pot sta acasă.

Se suspendă zborurile spre și dinspre Franța și Germania pe o perioadă de 14 zile. Măsura nu se aplică pentru zborurile de marfă, umanitare, de stat, tehnice necomerciale. Măsura e valabilă de mâine, ora 23.00, ora României.

 

Documentul original 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *