Prețul carburanților a explodat! România, cea mai abruptă creştere a preţurilor din UE

Prețurile din România pe diverse sectoare efectiv au explodat. Luând ca exemplu prețul mediu al unui litru de benzină în UE, acesta a crescut în primele nouă luni cu 2,8%, comparativ cu România, unde prețul a crescut cu 6,1%, potrivit Eurostat. În ceea ce priveşte motorina, ritmul de creştere în România a preţului a fost mult mai redus (0,8%), dar sub media europeană (unde s-a înregistrat o scădere de 1,5%).

Spre exemplu, rata de creştere a preţului benzinei a fost 10,4% în Bulgaria , 5,7% în Ungaria iar în Polonia 1,6%. La motorină ritmul de creştere a fost 1,1% în Bulgaria, în timp ce în Polonia şi Ungaria preţurile au scăzut cu 4,8%, respectiv 1%.

Consumatorii români plătesc același preț ca țarile Europene. În cazul motorinei, carburant utilizat preponderent de consumatorii români şi de către transportatorii de mărfuri, un litru costa echivalentul a 1,18 euro în septembrie 2019, în timp ce media europeană era de 1,31 euro, iar în ţările vecine, acesta poate fi achiziţionat cu sume cuprinse între 1,1 (Bulgaria) şi 1,19 euro (Ungaria), conform promotor.

Toate sectoarele din România au înregistrat cea mai abruptă creştere a preţurilor din Uniunea Europeană. Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum a fost de 4,1% în august 2018, în timp ce media europeană a fost de 1,4%, conform Raportului privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie 2019.

În ciuda celei mai ridicate rate de creştere a preţurilor, consumatorii români se bucură de unele dintre cele mai ieftine produse şi servicii, exprimate în raport cu media Uniunii Europene, potrivit documentului.

Mai multe detali pe : CAPITAL.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *