Rechizitoriu DNA: Culisele afacerilor din România dintre Elliott Broidy, omul lui Trump, și Liviu Dragnea

Rechizitoriul DNA prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump, în ianuarie 2017 conține detalii despre relațiile fostului lider PSD cu nume grele de oameni de afaceri din România și SUA.

Astfel, alături de Dragnea, în prima parte a dosarului, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Potrivit procurorului DNA Jean Uncheșelu (acum, la Parchetul European), fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI.

Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

În 2009, Broidy a recunoscut la New York că a dat mită 1.000.000 de dolari unor oficiali ai statului și manageri ai fondurilor private de pensii, potrivit presei americane.

Primul articol din presa românească despre legătura dintre Briody, Dragnea și contractele militare a fost publicat în februarie 2018:

Sistemul C4I este un ”sistem de comandă, control, comunicații, calculatoare și informații militare” al Forțelor terestre ale armatelor. Capabilități ISTAR înseamnă ”intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance”.

De notat că, pe 1 august 2017, CSAT ”a aprobat Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026, în care sunt incluse 8 programe care depășesc 100 de milioane de euro fiecare, printre care și sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR. Realizarea programelor de înzestrare presupune o finanțare cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit unui email al lui Cristian Burci către Elliott Broidy, citat în rechizitoriul DNA, <<Liviu Dragnea le-a transmis faptul că este pentru prima dată în istorie când liderul celui mai mare partid din România, care are majoritate semnificativă în Parlament și controlează Guvernul, dorește să construiască o relație ”onestă” cu SUA, dar a precizat în schimb că pentru a construi acest lucru are nevoie de dezvoltarea unei relații de afaceri Liviu Dragnea – Elliott Broidy, în cadrul căreia compania Circinius să își ”asume” procesul de achiziție de echipamente militare de către România pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare de aproximativ 3.5 miliarde de dolari pe an>>, se arată în rechizitoriu DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *