Schimb de replici între Iohannis și judecătoarea Baltag: ”Justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală!”

Klaus Iohannis a avut, la plenul CSM, un schimb de replici cu judecătoarea Gabriela Baltag, magistrata solicitându-i ca justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală și să vegheze ca protocoalele secrete să nu revină în justiție.

Gabriela Baltag, membru CSM, a avut o intervenție după discursul președintelui Iohannis, ca și anul trecut, la plenul adunat pentru alegerea noii conduceri a forului.

Redăm, mai jos, dialogul Gabriela Baltag-Klaus Iohannis

Gabriela Baltag: „Dacă îmi îngăduiți…”

Iohannis: „Ca de obicei (zâmbește)”.

Baltag: „Nu e decât a doua oară”.

Iohannis: „Așa se creează un obicei”.

Baltag: „Așa am eu șansa să discut cu dumneavoastră. Este adevărat că justiția a trecut printr-un an greu, foarte greu. Nu știu când a fost mai simplu. Ne-am bucura și am încredere că veți da semnalul către cei din afară în sensul ca justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală. Pentru noi, ar fi cel mai important acest aspect. Pentru că justiția este subiect de campanie eletorală de prea multă vreme și ne-am întreba ce s-ar face politicenii dacă nu ar fi justiția. Probabil nu ar mai fi politiceni.

Vorbeați despre cetățeni. Mi-aș dori ca în anii ce urmează să vă gândiți la suferințele acestor cetățeni de care amintim în discursuri, la impactul asupra lor, impactul unor intervenții oculte de natura protocoalelor secrete. Aș vrea ca președintele țării să poată să vorbească deschis despre acest lucru. Am încredere că dumneavoastră o veți face. Nu trebuie să ocolim subiectul după cum nu trebuie să ocolim să ne gândim dacă, pentru a avea o justiție independentă vom mai îngădui ca justiția să fie supusă intervențiilor serviciilor secrete”.

Iohannis: „Ați atins puncte sensibile. Cred că este un lucru bun să se discute. Însă acum, după ce eu nu mai sunt în campanie, spun sincer părerea mea. Acea etapă cu protocoalele s-a încheiat demult și voi veghea să nu revină niciodată. Acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide în organizarea justiției s-a terminat. Cât voi rămâne eu, garantez că nu se va repeta. Da, este adevărat că intr-o campanie eletorală, într-o Românie normală nu avem ce discuta despre justiție. Justiția se înfăptuiește, nu se discută.

Dar pentru asta, toți actorii implicați – nu numai politicienii, ci si CSM -trebuie să isi asume rolul și responsabilitatea pentru partea de care răspund. În Romînia normală, judecătorii judecă drept, justiția este independentă, iși face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiția și niciun magistrat nu acceptă discuții cu politicieni care încearcă să diriguiască justiția. Împreună, chiar avem șansa să realizăm aceste lucruri și mă bazez pe dumneavoastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *