Teodor Meleşcanu i-a cerut preşedintelui Iohannis să îl recheme în ţară pe ambasadorul George Maior din SUA

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a lui George Maior, ambasadorul României la Washington.

Anunțul a fost făcut miercuri de Teodor Meleșcanu.

“Am trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a domului ambasador George Maior, o propunere care s-a bazat pe analiza asupra impactului relaţiilor cu SUA – partenerul strategic al României – aşa cum rezultă din raportul privind folosirea Serviciului Român de Informaţii de către domnul George Maior în scopuri personale – document oficial al Parlamentului care a fost adoptat în data de 18 aprilie 2019, la care se adaugă sigur şi decizia CCR din 16 ianuarie a acestui an referitoare la protocoalele încheiate de SRI cu autorităţile judiciare prin care s-au adus atingeri grave privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români sau intereselor ţării. (…) Noi am făcut o analiză foarte tehnică bazată pe toate documentele care există la nivelul Parlamentului”, a precizat Teodor Meleşcanu, la B1 TV.

Întrebat cu cine va fi înlocuit George Maior, Meleşcanu a arătat că aşteaptă decizia şefului statului.

“Deocamdată am trimis propunerea la preşedinte, o să vedem care este decizia dânsului. Nu e nicio problemă să găsim un înlocuitor, dar trebuie să vedem mai întâi care este poziţia Preşedinţiei”, a spus ministrul de Externe.

Ministrulde Externe declara, joia trecută, că în două săptămâni va fi finalizată analiza MAE în cazul lui George Maior. El a spus că analiza ar putea include și concluzii precum propunerea de rechemare a acestuia din funcția de ambasador al României la Washington.

Tot săptămâna trecută, vineri, Ministerul de Externe a reacționat la scrisoarea deschisă semnată de George Maior, fost șef al SRI și ambasador în SUA, în care acesta critică raportul Comisiei SRI, legat de modul în care Serviciul a folosit ANI, susținând că diplomații ar trebui să se abțină de la astfel de atitudini.

George Maior, fostul director SRI și actual ambasador al României în SUA, a respins într-o scrisoare deschisă raportul Comisiei SRI din Parlament, care acuză serviciul de informații și pe fostul director de poliție politică și amestec în viața politică. George Maior cere desecretizarea completă a audierilor de la comisie, care totalizează 700 de pagini.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *