Trei persoane prinse intr-o avalansa in Muntii Calimani

Duminică seară a fost anunţat un tragic eveniment produs în masivul Călimani, unde o avalanşă a surprins mai multe persoane care făceau o drumeţie cu snowmobilele. Trei turişti au fost prinşi de o avalanşă. Unul dintre ei şi-a pierdut viaţa, un altul a fost rănit grav. Salvamontiştii au plecat, duminică seară în căutarea lor, dar misiunea a fost oprită din cauza întunericului şi de a se produce alte avalanşe .

„Era un grup mai special. Făceau snowmobil extrem și au intrat pe cronișă, i-a prins pe cornișă pe toți 3, dar unul a decedat. Persoana decedată e pe versantul nortic, sub vârful Pietrosu. Azi noapte, din cauza întunericului, căutările s-au întrerupt la 2-3, acum de dimineață facem comandament pe unde intervenim. E inversie termică. La Vatra Dornei sunt -3 grade acolo sunt +5, iar stratul de zăpadă poate să plece oricând”, spune Petru Ariciu, salvamont.

Salvamontiştii din judeţele Suceava, Mureş şi Harghita au analizat informaţiile primite pentru a identifica din ce judeţ se poate face cel mai sigur acces către zona evenimentului şi vor face o analiză a factorilor de risc din zonă.

La Topliţa este pregătită să intervină o echipă de salvamontişti harghiteni care aşteaptă informaţii de la echipele Salvamont din Mureş şi Suceava.

Temperaturile ridicate care se înregistrează şi peste noapte, stratul mare de zăpadă, zona aflată sub cod ridicat de producere a avalanşelor impun o atenţie mărită din partea salvamontiştilor, dar, din păcate, o evaluare corectă a riscurilor e imposibil de realizat din cauza întunericului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *