Vin furtuni în toată ţara, ANM a emis Coduri galbene şi portocalii

Vremea se strică radical în România în următoarele ore. Meteorologii avertizează că vor urma fenomene extreme, mai ales în sudul ţării.

Alertă meteo. Meteorologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod Galban şi Cod portocaliu care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente însoţite local de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. Codul portocaliu intră în vigoare sâmbătă, iar cel galben este valabil începând de duminică. Vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice, precizează atenţionarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Alertă meteo. Cod Galben Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10

Zone afectate: sud, sud-est și centru

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10

Zone afectate: local în nord (județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț)

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prinfrecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40l/mp.

Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de50…90 l/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

Prognoza meteo vara 2022. Meteorologii ANM au anunţat estimările meteorologice pentru luna iunie 2022. În prima parte a intervalului vremea va fi mult mai caldă decât normalul perioadei, iar precipitaţiile vor fi deficitare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *