Ziua Mondială a Ciocolatei. Specialiștii dau liber la alimentul supranumit „Darul zeilor

Ziua Mondială a Ciocolatei. Desertul cu gust intens și o istorie bogată, care datează de acum peste 2000 de ani, oferă beneficii suprinzătoare organismului.

Ziua Mondială a Ciocolatei. „Darul zeilor”, așa cum a fost denumit de civilizația aztecă, desertul cu gust intens își are originile în urmă cu peste 2000 de ani în urmă. Primele tentative de prelucrare ale boabelor de cacao aparțin aztecilor, care credeau că arborele le-a fost dăruit de zeul Quetzacoatl și că zeitatea le-a dezvăluit și rețeta de preparare.

De-a lungul timpului prepararea ciocolatei a evoluat și a ajuns o adevărată artă, iar de la băutura cu gust amărui și extrem de intens a ajuns să reprezinte un „păcat dulce” atunci când este combinat cu alte ingrediente cum ar fi laptele și zahărul.

În epoca modernă, ciocolata este considerată un pericol pentru siluetă, din cauza conținutului caloric mare, cu toate acestea specialiștii au și o veste bună pentru iubitorii acestui aliment exotic. Potrivit ultimelor observații, cei care consumă în mod regulat ciocolată au o memorie mai bună, o capacitate de organizare mai eficientă, precum și o capacitate crescută de lucru şi de urmărire a detaliilor.

Substanța minune din ciocolată cu efect pozitiv asupra creierului sunt flavonoidele. Un studiu efectuat în 2014 confirmă că substanțele nutritive pe care le conține ciocolata pot diminua unel disfuncții cognitive la persoanele în vârstă. Un alt beneficiu important al consumului de ciocolată este faptul că ajută la creșterea fluxului sanguin de la nivelul creierului, astfel se îmbunătățesc și anumite funcții ale creierului.

Cel mai important aspect atunci când vine vorba de a beneficia din plin de calitățile ciocolatei este alegerea sortimentului potrivit. Din acest punct de vedere, ciocolata amăruie, cu o concentrație de cacao de cel puțin 50% reprezintă opțiuea cea mai bună.  Acest sortiemnt păstrează cel mai bine beneficiile boabelor de cacao și oferă pofticioșilor ocazia de a se delecta cu gustul cât mai nealterat al alimentului pentru care civilizațiile din vechime creaseră un adevărat cult.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao. Am vrut să vă spun aceste cuvinte pentru că astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Marcăm data la care prima băutură pe bază de cacao a ajuns în Europa, acum aproape jumătate de mileniu (anul 1550). Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, spune prof. dr. Vlad Ciurea pe pagina sa de socializare.

Ziua Mondială a Ciocolatei. Cea mai veche rețetă de preparare de la mayași

Mayașii au fost una dintre civilizațiile care au lăsat posterității una dintre primele metode de pereparare ale boabelor de cacao. Populația mayașă usca boabele arborelui de cacao, le prăjea ușor, apoi le măcina. Pulberea de cacao rezultată se amesteca cu diferite condimente, cum ar  fi ardeii iuți (chili), florile aromate sau păstăile de vanilie. La acest amestec se adăuga apă, iar lichidul se turna dintr-un vas în altul până ce dobândea o consistență spumoasă. Cîteodată se adăuga și  făină de porumb pentru ca băutură să fie mai consistentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *