Alegeri prezidențiale în Turcia | Alegătorii decid dacă Erdoğan va rămâne la putere pentru încă 5 ani

Turcii sunt chemaţi duminică la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea domniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii, scrie Reuters.

UPDATE 28 mai, ora 12:10 – Kemal Kiliçdaroglu și Recep Tayyip Erdogan au votat!

Cei doi candidați au ajuns simultan în secțiile de votare! Erdogan a ales să voteze într-o secție din Istanbul în timp ce Kilicdaroglu a ales să voteze în Ankara.

UPDATE 28 mai, ora 11:40 – Un cetățean a venit să voteze cu mielul său la Istanbul

O alegătoare turcă a ajuns la o secție de votare din Istanbul pentru a vota împreună cu mielul ei.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit videoclipuri cu alegătoarea și mielul ei la urna de vot.

UPDATE 28 mai, ora 10:41 – Sinistrații din zonele afectate de cutremurul din Turcia beneficiază de transport gratuit către secțiile de votare

Evacuații din zonele afectate de cutremurul din Turcia s-au întors în provinciile lor de origine din toate colțurile țării pentru a vota, a relatat Andrew Wilks de la Al Jazeera.

În Kirikkale, în centrul Anatoliei, Aziz Duru a plecat duminică dimineața devreme cu autobuzul spre provincia sa natală, Malatya, pentru a vota, o călătorie de 450 km.

„Mă duc pentru că eu cred că ar trebui să merg ca o datorie națională”, a declarat el pentru agenția privată de presă Ilhas. „Voi merge astăzi și mă voi întoarce după ce voi vota dimineața”.

Viceguvernatorul din Kirikkale, Ahmet Sait Kurnaz, a declarat că aproximativ 300 de victime ale cutremurului au primit transport gratuit din partea agenției pentru dezastre AFAD pentru a se întoarce în orașele și satele lor de origine pentru a vota.

Sute de mii de oameni au fugit din regiunea sudică afectată de cutremurele din februarie, care au făcut peste 50.000 de morți. În timp ce reconstrucția este în curs de desfășurare, mulți rămân în alte părți ale Turciei, locuind în cămine, săli de sport sau la rude, în timp ce așteaptă să se întoarcă.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 10:30 – Se anunță o prezență record la vot

În timp ce turcii se îndreaptă spre urne, prezența la vot pare să fie mai mare decât în primul tur, potrivit lui Sinem Koseoglu de la Al Jazeera din Istanbul.

Cozile se mișcă destul de repede, deoarece procesul de votare în turul doi este mult mai ușor decât în primul tur, a spus ea, turcii alegând doar un președinte și având de ales între doar doi candidați.
La scrutinul din 14 mai, pe lângă alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale au fost făcute între mai mulți candidați, a spus Koseoglu, iar cozile s-au mișcat mai încet, deoarece oamenii s-au chinuit să completeze buletinele de vot mai mari.

UPDATE 28 mai, 0ra 09:05– Erdogan jinduiește la voturile azerilor

Recep Tayyip Erdogan a postat pe pagina sa personală de Twitter un mesaj adrezat azerilor din Turcia și celor care locuiesc în Azerbaidjan:

”Felicitări de Ziua Independenței Azerbaidjanului frățesc, alături de care am stat întotdeauna cot la cot și umăr la umăr cu motto-ul „O națiune, două state”, și îi comemorez cu respect și milă pe eroii noștri care au fost martirizați de dragul independenței”, a fost mesajul lui Erdogan.

UPDATE 28 mai, 0ra 08:42 – Kemal Kiliçdaroglu, încrezător în victorie

Kemal Kiliçdaroglu a postat pe pagina sa personală de Twitter un mesaj pentru actrița turcă Merve Dizdar, câștigătoare a unui premiu la Festivalul de Film de la Cannes, și a făcut o paralelă pentru alegerie ce vor avea loc astăzi:

”O felicit din toată inima pe Merve Dizdar, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Astăzi, vom prezenta democrația „tuturor sufletelor luptătoare din Turcia, care așteaptă zilele bune pe care le merită”, a fost mesajul transmis de Kemal Kiliçdaroglu.

UPDATE 28 mai, 0ra 08:01 -Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a votat!

Erdogan s-a prezentat încă din primele minute la vot și a fost printre primii turci care au votat.

UPDATE 28 mai, 0ra 08:00 – Au fost deschise urnele de votare

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga în primul tur, aşa cum s-a întâmplat la precedentele două alegeri prezidenţiale.

Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.

Recep Tayyip Erdogan a primit, totuşi, între cele două tururi, sprijinul celui de-al treilea om în alegerile prezidenţiale, naţionalistul Sinan Ogan.

Aceste alegeri vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.

Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.

Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.

Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, i-a acordat sprijinul lui Kemal Kiliçdaroglu în primul tur, dar după ce candidatul opoziţiei a trecut la dreapta pentru a-şi asigura voturi naţionaliste în turul doi, HDP nu l-a numit în mod explicit şi, în schimb, a făcut apel la alegători să îl respingă.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *