News

Ce salariu are Cristian Popescu Piedone ca primar? Edilul are de încasat salarii restante de 60.000 de euro

După ce a fost eliberat din închisoare, pe 22 iunie, Cristian Popescu Piedone s-a reinstalat în fruntea Sectorului 5. La doar o zi de la eliberare, Prefectura București a semnat ordinul privind lipsa motivelor care să justifice menţinerea încetării mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Cristian Popescu Piedone. Iată ce salariu are Cristian Popescu Piedone ca primar.

Piedone s-a întors la primărie, după ce a scăpat de închisoare 

Cristian Popescu Piedone a ieșit din închisoare pe 22 iunie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis recursul în casaţie pe care l-a formulat şi a dispus punerea acestuia în libertate. Judecătorii au decis, așadar, că fapta pentru care a fost condamnat – abuz în serviciu, nu a existat.

La doar o zi de la eliberare, subprefectul Bucureştiului Diana-Anca Artene a semnat ordinul prin care ”a constatat lipsa motivelor de fapt şi de drept care să justifice menţinerea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5, al domnului Cristian Popescu Piedone”.

Primarul a anunțat că nu exclude să dea statul în judecată pentru timpul petrecut în închisoare. După un an de absență, bărbatul a revenit la Primăria Sectorului 5, reintrându-și în atribuții. Pe 27 iunie 2023, Cristian Popescu Piedone s-a instalat, din nou, în scaunul de primar.

”Vreau să transmit colegilor de la Primăria Sectorului 5 care s-au gândit că Piedone o muritu. Piedone n-o muritu, doar puţin s-o odihnitu! Îmi voi duce sectorul până la capăt. Vă era dor de mine?”, a transmis atunci Cristian Popescu Piedone.

Ce salariu are Cristian Popescu Piedone ca primar? 

Revenirea lui Piedone în fruntea Sectorului 5 este una profitabilă: edilul va primi un salariu lunar de 4.200 de euro, la care se adaugă un bonus lunar de 2.000 de euro, pentru că implementează proiecte cu fonduri europene, notează PRESShub.

”Începând cu data de 28.06.2023, domnul Popescu Cristian Victor Piedone – Primarul Sectorului 5, beneficiază de o indemnizație stabilită de lege de 20.700 de lei, corespunzătoare funcției de Primar al Primăriei Sectorului 5 și de o majorare de 50% din indemnizația lunară de bază (…) cuantumul majorării fiind de 10.350 de lei, acordat pe perioada implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile sau prin Mecanismul de redresare și reziliență”, se arată într-o dispoziție a Primăriei Sectorului 5.

Dispoziția prin care se stabilește salariul primarului Cristian Popescu Piedone este semnată de nimeni altul decât Piedone. Revenirea sa în funcția de primar al Sectorului 5 este una controversată, existând anumite voci care spun că ordinul semnat de prefectul Capitalei este nelegal.

Din mandatul câștigat în 2020, Piedone mai are un an și jumătate. Acesta poate candida din nou la viitoarele alegeri, fără nicio restricție. În timpul petrecut de Cristian Popescu Piedone în închisoare, un consilier local de la PSD, Constantin Melnic, a îndeplinit funcţia de primar interimar.

Edilul își așteaptă salariile restante de 60.000 de euro 

Pentru perioada în care a stat încarcerat, primarul va primi retroactiv salariul. Piedone așteaptă salarii restante în valoare de circa 60.000 de euro pentru perioada în care nu a fost în funcție, deoarece a fost achitat de pedeapsa primită.

Piedone isi asteapta salariile restante, de 60.000 de euro

”Momentan trebuie să mi se dea salariile. Mă bucur că sunt mai bogat cu aproape 60 de mii de euro. Dacă voi cere despăgubiri, acele despăgubiri nu le voi cere în nume personal şi dacă îmi vor fi atribute, cu acei bani voi construi două creşe, ba o grădiniţă”, a spus Piedone.

Un primar care revine în funcție după ce a fost achitat de justiție are dreptul să își recupereze salariile corespunzătoare perioadei în care nu a fost în funcție, conform Codului Administrativ.

„În cazul în care faţă de primarul suspendat din funcţie a fost dispusă clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa judecătorească a dispus achitarea sau încetarea procesului penal, acesta are dreptul, în condiţiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat”.

Cristian Popescu Piedone a fost eliberat în ”Dosarul Colectiv”, după ce i-a fost admisă o cale extraordinară de atac. Cele trei judecătoare care au decis eliberarea lui Piedone (care fusese condamnat la patru ani de pușcărie în ”Dosarul Colectiv”) au, fiecare, salarii cuprinse între 25.000-28.000 lei/lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *