Politica

UN METEORIT LOVEȘTE SECTORUL 5

Locuitorii Capitalei își petrec zilele, una după alta, cum li s-a hărăzit, conform destinului. Și nu s-ar putea spune că e multă mulțumire în sufletele românilor, și că ar avea motive de prea multă voioșie când se gândesc la viitor. Rămânem, așadar, la ce vor voi stelele și cu nădejdea unor întâmplări benefice, mai ales că nu mai este mult până ar trebui să încerce să își schimbe soarta cu mâinile lor, cu o ștampilă pe o biată hârtie. Dar care să fie pătrățelul câștigător? Cine ne schimbă nouă viața în bine? Loterie. Ne-am săturat de minciuni și promisiuni deșarte. Și iarăși de la început.

Dar, se pare că printre norii Sectorului 5 a apărut un meteorit luminos care se apropie de lume în mare viteză. De unde vine? El e speranța, e destinul? Dacă va lovi ținta, așa cum trebuie, s-ar schimba multe și în viața oamenilor. Nu este greu. Voința e totul!

Arhitectul Michael-Dan Ujeuca, Surpriza de la Sectorul 5

,,Suntem oameni ca voi !”, este deviza candidaților din PSDU, un partid nou cu oameni care nu au mai făcut politică, dar sau unit aici și acum pentru că este timpul schimbării. Acești candidați au cucerit inimile locuitorilor din sectorul 5 pentru că sunt curați, dar mai ales oameni cu experiență în multe domenii.

Vârful de lance este Arhitectul. Michael este fiu de arhitecți, a crescut în biroul de arhitectură al părinților și pe șantire. Au proiectat împreună și dus la bun sfârșit construirea multor lucrări de referință din Romania și alte țări din Europa:  sedii de primării, parcuri, muzee, spitale, hoteluri, pensiuni, hale industriale, blocuri și vile. El nu învață acum să dezvolte un oraș, el știe și poate!

,,Poziția 5 pentru sectorul 5!” pentru un partid care are doar 5 luni de când s-a născut poate fi întâmplarea care răstoarnă toate calculele politice de până acum, toate înțelegerile făcute pe sub masă de către cei care-și plănuiesc locurile de-a dreptul fierbinți, nu călduțe, de unde să se joace după bunul plac cu bugetele locale.

Prioritatile declarate public de către candidatul la funcția de primar al sectorului 5, Michael-Dan Ujeuca, și care pot ține loc de program al partidului din care face parte, au atras atenția asupra următoarelor idei:

–  În primul rand, vreau sa schimb imaginea sectorului, dându-i o identitate nouă. Să facem  un SECTOR al VESELIEI, cu puncte de atracție turistică, cu evenimente culturale și artistice. În această strategie sunt integrate mai multe obiective: PIAȚA DE FLORI, zonele nedezvoltate ROCAR și ANTIAERIANA, cladiri istorice abandonate, liceul nr. 4 Economic. Trebuie exploatat potentialul artistic al persoanelor din zonele defavorizate și integrarea acestora într-un circuit economic.

– În ultimii 10 ani, Bugetul Primariei a fost păgubit prin plata unei chirii a sediului actual. Până acum, din acesti bani s-ar fi putut construi o Primarie nouă și modernă.

– Primăria trebuie să fie un SIMBOL  al sectorului, un spațiu primitor și confortabil atât cetătenilor cât și funcționarilor. În acest sens, vreau să subliniez că digitalizarea este o metodă de creștere a eficienței muncii funcționarului și nu o bariera între funcționar și cetățean.

-Bugetul familiilor din sector este sărăcit de întârzierea reabilitării termice a locuințelor.

1. Ordonanța de Urgenta 179, aprobată recent de Camera Deputaților, prevede fonduri nerambursabile de pana la 90 % pentru reabilitarea tuturor construcțiilor. În contextul politic actual, eficiența energetică este un obiectiv strategic la nivel european.

Vom accelera reabilitarea termică printr-un departament de sprijin juridic care să urgenteze elaborarea dosarelor, dar nu numai pentru asociațiile de proprietari . Vizate sunt și locuințele individuale pentru ca este foarte important aspectul general urban.

2. O problemă, simplu de rezolvat, este amplasarea de pubele îngropate, cu colectare selectivă, soluție ce funcționează deja în sectoarele vecine și alte orașe.

Doresc să atrag finanțare pentru o centrală termo-electrică de încinerare a deșeurilor, așa cum se procedează în Danemarca în ultimii 30 de ani. Noi aruncăm combustibil la groapa de gunoi, în condițiile în care avem în țară brevete pentru procesarea deșeurilor prin ardere sau piroliză.

3. Există echipamente specializate pentru igienizarea trotuarelor și străzilor, dar pentru a păstra curățenia este mai întâi necesar să dăm un aspect plăcut spațiului public. Numai așa, oamenii vor respecta curățenia și se vor educa între ei în acest sens.

4. În zonele defavorizate sunt două categorii de persoane marginalizate.

– Primii sunt oamenii viabili economic, prinși într-un cerc vicios, un provizorat continuu. Au carte de identitate provizorie sau nici atât, locul de muncă provizoriu sau în piața neagră și locuiesc undeva provizoriu. Nici o bancă nu oferă finanțare pentru un credit ipotecar, nimeni nu îi angajează pe termen nelimitat, evidenta populației nu poate elibera carte de identitate permanentă fără o locuință proprie sau luați în spațiu. Primăria poate întrerupe acest cerc vicios, oferind, prin repartiție, locuințe la un preț redus, pe care aceste persoane le pot achiziționa după o anumită perioadă. Printr-un parteneriat public privat se pot edifica locuințele care ulterior pot fi închiriate într-un sistem similar cu leasing-ul, iar la sfârșitul perioadei, chiria se transformă în avans pentru achiziționarea locuinței. În acest mod acești cetățeni învată să aibă și o disciplina financiară.

– A doua categorie este o evoluție în timp a celei anterioare. Marginalizarea i-a împins către consum de alcool și droguri, ceea ce le-a distrus sănătatea, capacitatea mintală și viața. Pentru această problemă vor fi înființate centre de sprijin și tratament. Ei trebuie integrați într-un program de terapie ocupațională. Important este să-i ții departe de aceste vicii și să le dai un scop în viață. Aceștia trebuie să beneficieze și ulterior de un asistent, consilier personal care să îl ajute să se integreze social.

5. Vreau sa elimin taxele abuzive pentru firme și proprietarii care închiriază spații pentru societățile comerciale în scopul de a crește atractivitatea economică a sectorului 5. Bugetul sectorului poate creste mult mai mult din impozitele pe profit, munca și dividende, decât dintr-o taxă fictivă de salubritate și impozitul pe proprietate majorat. Spun taxa de salubritate fictivă, pentru că tot agentului economic i se pune în sarcină să curățe, pe banii săi, spațiile publice din proximitatea punctului de lucru. Acest mecanism este nedrept.

Subliniez necesitatea dezvoltării programelor pilot de încurajare a inițiativei private având în vedere abilitățile de natură  artistică, de meșteșugărit și de comerț ale locuitorilor din aceasta zona defavorizată. De aceea, trebuie dezvoltată o zonă de evenimente – nunți, botezuri, onomastici, conferințe, spectacole pentru sectorul VESELIEI. Aici putem interveni și cu programe de educație, activități culturale, cursuri de artă și muzică, expoziții, seminarii. Multe activități economice sunt conexe acestui concept – de exemplu saloane de înfrumusețare, studio foto / video, decorațiuni florale, activitați sportive, promovare turistică și  tot ce înseamnă industria Horeca, unde putem colabora și cu Liceul Economic Viilor. Un hub cultural artistic. În centrul acestui concept poate fi și sediul Stării civile, dar și un parc. Se știe deja că sectorul 5 nu are Primărie, parc, sediu pentru oficierea căsătoriilor. Totul trebuie să fie integrat în acest concept.

Lucrăm în parteneriat cu grupuri vulnerabile, angajându-ne alături de acestea în lupta împotriva discriminării. Proiectele noastre în domeniul incluziunii sociale și respectului pentru diversitate se adresează nevoilor unor grupuri care se confruntă în mod frecvent cu discriminarea și marginalizarea.

Important și pentru cei care au un mod de viață mai liber să putem crea puncte de întâlnire, unde firmele pot găsi zilieri pentru desfășurarea activității.

Vom deschide centre de socializare pentru seniori, tineri, persoane cu dizabilități precum și persoane marginalizate social. În aceste centre ei vor beneficia de educație, dezvoltare personală, consiliere și activități tematice.

Inclusiv sănătatea în Sectorul 5 este un obiectiv important – centrele de tratament pentru persoanele cu dizabilități și centre de dezintoxicare vor fi rezolvate.

6- Marile artere de circulație sunt în administrarea Primăriei Generale și voi colabora și propune proiecte care să fluidizeze traficul.

7. Voi construi creșe, grădinițe, școli, dar voi reabilita și dota modern unitățile de învățământ existente. Toate acestea vor avea un program prelungit și copiii pot beneficia de hrană și activități extra școlare. În acest mod , părinții pot sta liniștiți știind copiii în siguranță pe tot parcursul zilei. Pentru siguranța unităților de învățământ, apreciez că poliția locală trebuie să înlocuiască firmele private de pază. Acest model funcționează cu succes în toate țările nordice și se văd rezultatele benefice. Așa putem scăpa de abandonul școlar, astfel copiii vin la școală de plăcere știind că pot lua masa, pot să se joace și să-și facă temele după orele de curs, cu ajutorul personalului de specialitate. Multe ONG-uri pot lua parte la acest concept educațional.

8. Totul este posibil dacă votați un Arhitect pentru Sectorul 5.

Misiunea mea profesionala este de a face un mediu estetic dar si eficient economic. Am ocazia, acum, să dăruiesc sectorului unde locuiesc din experiența acumulată în 18 ani de activitate. Eu, împreună cu părinții mei care sunt tot arhitecți, am finalizat multe proiecte de referință la nivel național – școli, spitale, muzee, complexuri turistice, blocuri, locuințe individuale, parcuri, dar și sedii de primării.

Nu am mai făcut politică. Partidul Social Democrat Unit s-a înființat acum 5 luni și are candidați numai la Sectorul 5. Este la poziția 5 pe buletinul de vot.

Mesajul este:

Vreți să atingeți Meteoritul și să vă schimbați viața în bine?

Votați PSDU la poziția 5 de pe buletinul de vot!

BUCUREȘTIULUI PE 9 IUNIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *