News

Noul Cod Rutier stabilește noi limite de viteză dar și sancțiuni mai mari pentru șoferii care conduc agresiv

Conform Codului Rutier, șoferii pot depăși limita de viteză fără a risca sancțiuni. Radarele fixe și mobile au o marjă de eroare, iar legislația actuală ia în considerare aceste abateri pentru a evita amendarea nejustificată a conducătorilor auto.

Codul Rutier 2024. Legea permite șoferilor să depășească limita de viteză impusă pe un sector de drum, dar numai cu câțiva kilometri pe oră, fără a risca să fie amendați. Această marjă de eroare este stipulată în Codul Rutier și ia în considerare abaterile radarelor.

Radarele folosite de Poliția Rutieră, fie ele fixe sau mobile, pot avea abateri de la viteza reală cu care circulă un vehicul. Acestea sunt capabile să măsoare vitza unui vehicul de la o distanță de până la 1,2 km.

Cu toate astea, viteza înregistrată poate varia față de viteza reală a mașinii din cauza erorilor interne ale cinemometrelor.

Pentru cinemometrele staționare, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 3% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

În regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 4% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

În urmă cu ceva timp, șoferii puteau depăși limita de viteză cu până la 10 km/h fără a fi sancționați. Acum, această limită a fost redusă la jumătate, astfel că viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. De exemplu, pe un drum unde limita de viteză este de 80 km/h, șoferii nu au voie să circule cu mai mult de 85 km/h.

Sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză

Depășirea limitei este sancționată cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea dreptului de a conduce.

  • Depășire cu 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • Depășire cu 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • Depășire cu 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • Depășire cu 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • Depășire cu peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile
  • Depășire cu peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *