externe

Vremea extremă face ravagii în Europa, cu temperaturi record și furtuni puternice

Vremea extremă face ravagii în Europa. Meteorologii și hidrologii au emis mai multe alerte de caniculă, furtuni, inundații și risc de incendii de vegetație.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare pentru românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia având în vedere temperaturile ridicate. Autoritățile atrag atenția că vremea caniculară crește riscul de producere a incendiilor, în mai multe regiuni din această ţară. În acest condiţii, se recomandă turiștilor să-și ia măsuri de precauție pentru a evita pericolele.

O atenţionare a fost emisă şi pentru Polonia, însă din cauza furtunilor puternice (nivel 2) care au fost anunţate de meteorologi.

Între timp, probleme au fost şi în alte țări din sudul Europei. Viiturile puternice au distrus tot ce au întâlnit în cale.

80 de pompieri români vor pleca în Franța pentru a lupta contra incendiilor de pădure

Optzeci de pompieri din România cu opt autospeciale vor participa, în luna iulie, la un program de pre-poziţionare a forţelor specializate în stins incendii de pădure, pentru a consolida rezilienţa autorităţilor franceze, a anunţat IGSU. 

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.

Programul de asistenţă este finanţat de UE, ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuţi.

„În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă la modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a început deplasarea astăzi, 28 iunie, pe ruta Arad-Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova – Piacenza – Nice – Montpelier – Sainte-Marie-la-Mer.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților franceze, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

La plecarea contingentului format din pompieri salvatori în Franța a participat reprezentantul comenzii IGSU, prim-adjunct al inspectorului general, colonel dr.ing. Constantin Florea.

Informaţii de poziţionare

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

Pe baza programului pilot de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 și disponibilității declarate de DG ECHO de a sprijini și în 2024 pre-poziționarea de module specializate de stins incendii de pădure în țările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS.

Informaţii misiune Franţa 2023

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților franceze și protecția comunităților afectate.

Astfel, în perioada 30 iulie – 02 septembrie 2023, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franța pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.”, a anunţat IGSU pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *