Politica

Ministrul de interne austriac ne-a spus astăzi acasă la noi încă o dată „nicht” în Schengen

Ministrul austriac de Interne: Nu pot să vă ofer o dată privind aderarea României la Schengen. Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcţionează. Interesul nostru bilateral este să vedem că acest sistem începe să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a spus Kraner, conform Agerpres.

Întrebat de jurnalişti când va vota Austria pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, oficialul austriac a afirmat că nu poate oferi o dată în acest sens.

„Vă spun foarte deschis: din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obţinem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a precizat Gerhard Kraner.

Cu privire la dialogul purtat de oficialii celor două state, Kraner au existat discuţii „foarte clare, dificile”.

„Însă, vedem că sunt şi foarte multe puncte comune pe care trebuie să le abordăm şi să le discutăm între cele două ţări. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state.

Vorbim despre combaterea călăuzelor, migraţia ilegală, care ne preocupă foarte tare şi permiteţi-mi să repet mesajul de anul trecut, că numai împreună cu Poliţia Română am reuşit să destructurăm o grupare de migranţi ilegali condusă de un cetăţean român”, a declarat ministrul austriac.

El a precizat că Austria a înregistrat cele mai multe solicitări per cap de locuitor din Europa.

„Am avut peste 110.000 de solicitanţi de azil“

„În Austria am avut peste 110.000 de solicitanţi de azil. Pe cap de locuitor sunt cele mai multe solicitări de azil din Europa, deşi suntem un stat fără frontiere externe. Vedem că sistemul nu funcţionează. Germania a prelungit controalele la graniţa cu Austria. Austria are controale cu Germania.

Aceasta este dovada că sistemul, în ansamblu, nu funcţionează. Nu lupt împotriva României şi în niciun caz împotriva domnului Bode, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obţine îmbunătăţirea sistemului în protecţia frontierelor externe”, a declarat ministrul Gerhard Kraner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *