News

Învelit în plastic cu un cuțit înfipt în piept pentru a transmite un mesaj. Un ziarist a fost asasinat în Mexic

Jurnalistul Luis Martín Sanchez Iniguez, corespondent al ziarului La Jornada în statul Nayarit (nord-vestul Mexicului), a fost găsit mort sâmbătă după ce a fost dat dispărut, a anunţat ziarul pentru care lucra, relatează AFP și Agerpres.

„Un cadavru găsit în oraşelul Huachines (…), în municipiul Tepic, a fost identificat ca fiind cel al lui Luis Martín Sanchez Iniguez, 59 de ani, corespondent al ziarului La Jornada”, a informat cotidianul pe site-ul său.

Cadavrul a fost găsit sâmbătă dimineaţa într-o zonă rurală din apropiere de Tepic, capitala statului Nayarit. Se pare ca era învelit în pungi de plastic şi avea un mesaj pe piept, probabil din partea criminalilor, potrivit presei locale.

Mesajul era prins cu un cuțit înfipt în pieptul jurnalistului, potrivit unor surse citate de El Pais. Cotidianul spaniol preciează că acestă metodă este specifică grupurilor infracționale organizate.

Ziarul, citând informaţii de la autorităţile locale, a declarat că soţia jurnalistului a semnalat parchetului că nu ştia unde se afla jurnalistul de miercuri seara, când ea se afla într-un alt oraş pentru a-şi vizita părinţii.

Luis Martín Sanchez Iniguez a fost acasă miercuri seara şi a vorbit cu soţia sa la telefon.

Potrivit ziarului, aceasta a spus că a găsit acasă hainele pe care le purta soţul ei în ultima zi în care l-a vazut şi în portofel toate efectele sale personale, cu excepţia cardului său de corespondent La Jornada.

Familia a mai raportat că „lipsesc computerul, telefonul mobil, hard diskul şi sandalele”, a adăugat ziarul.

Acesta este al treilea corespondent La Jornada ucis în ultimii ani după asasinările jurnaliştilor Miroslava Breach în Chihuahua, în martie 2017 (nord) şi Javier Valdez în Sinaloa (nord-vest) în mai acelaşi an. Acesta era colaborator AFP.

Mexicul este considerat una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru a practica jurnalismul, potrivit RSF.

Din anul 2000, peste 150 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară, potrivit organizaţiei.

De la începutul anului, în Mexic au fost uciși patru jurnaliști, Luis Martín Sanchez Iniguez fiind ultima victimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *