News

S-a decis: Conducerea tractoarelor pe drumurile publice fără permis va fi pedepsită, în sfârșit, cu închisoarea

Conducerea unui tractor fără permis sau neînregistrat reprezintă infracțiune, începând din această vară, când au intrat în vigoare modificările aduse Codului Penal ce reglementează circulația tractoarelor pe drumurile publice.

Această modificare legislativă în plină campanie agricolă a afectat grav activitatea fermierilor, susțin doi senatori, care vor, printr-un nou proiect legislativ, să amâne incriminarea tractoriștilor fără carnet corespunzător până în vara anului 2024. Măsura nu îi vizează însă și pe tractoriștii care nu au niciun fel de permis auto.

Începând din luna iulie 2023, Codului Penal i s-au adus mai multe modificări, legislația penală stabilind acum, printre altele, că punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat se pedepsește inclusiv cu închisoare. Tot închisoare riscă și cei care conduc pe drumurile publice un tractor cu toate că n-au permis de conducere.

Mai exact, conform art. 335 din Codul Penal, constituie infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere (iar în acest caz, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani) sau care are un permis de conducere de altă categorie decât cea solicitată de lege pentru conducerea unui asemenea vehicul (în această situație, pedeapsa poate fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *