News

Tânărul care a lovit șase copii pe trecerea de pietoni a fost condamnat la 13 ani și 10 luni de închisoare

Magistrații l-au condamnat la închisoare pe Claudiu Nițariu, tânărul de 19 ani din Hunedoara, care, băut fiind, a intrat cu mașina într-un grup de copii care traversau regulamentar strada. Instanța a arătat de ce se face vinovat bărbatul.

Claudiu Nițariu, bărbatul de 19 ani din Aninoasa (județul Hunedoara), care a urcat băut și fără permis la conducerea unei mașini și a provocat o tragedie pe o trecere de pietoni din Petroșani, a fost condamnat la 13 ani și 10 luni de închisoare.

Claudiu Nițariu va avea de achitat familiilor victimelor daune totale în valoare de aproximativ un milion de euro.

„Sentința nu este definitivă, putând fi contestată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare cu inculpatul, părţile civile, partea responsabilă civilmente şi cu procurorul”, arată instanța.

Cursa mortală pe străzile din Petroșani

Tribunalul Hunedoara a publicat motivarea sentinței primite de tânăr, în 23 februarie, pentru infracțiuni de omor, tentativă la omor calificat, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului.

Accidentul rutier grav a avut loc în seara de 21 decembrie, în jurul orei 22, pe o trecere de pietoni din Petroșani.

Șoferul în vârstă de 19 ani, băut și fără permis, a intrat cu mașina într-un grup de șase copii, cu vârste între 11 și 14 ani, care traversau regulamentar strada. Trei dintre victime au fost rănite grav, iar un copil de 11 ani a murit la spital.

Înainte de producerea tragediei, tânărul, un prieten și fratele său de nouă ani, au ieșit la plimbare cu mașina, pe care Nițariu o cumpărase cu câteva zile în urmă, plătind circa 12.500 de lei. Șoferul de 19 ani nu avea permis auto și era băut.

Cei trei au plecat din Aninoasa în Petrila, oraș aflat la circa 10 – 15 kilometri distanță. Au ajuns la un bar, unde Claudiu Nițariu a consumat o bere. Pe drumul de întoarcere spre casă, tânărul și-a propus să nu depășească toate mașinile din fața lui.

„Pe drumul către Aninoasa, după ce a trecut de sensul giratoriu de la ieșirea din orașul Petrila, autoturismul condus de inculpat a fost depășit de un autoturism marca VW Golf 5, context în care persoana acuzată a mărit viteza, depășindu-l în zona de lângă stația de autobuz din dreptul intrării către cartierul Bosnia. Atât fratele cât şi prietenul său i-au solicitat inculpatului să reducă viteza, ba mai mult, cel din urmă i-a cerut să-l lase să coboare dacă dorește să meargă tare cu mașina”, se arată în dosar.

Circula cu 140 de kilometri pe oră

Claudiu Nițariu a continuat să conducă autoturismul, rulând cu viteza de circa 70 – 80 km/h pe șoseaua de la intrarea în Petroșani, iar când a ajuns pe șoseaua de centură, în zona bisericii aflată vis-a-vis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, acesta s-a luat la întrecere cu un autoturism marca BMW seria 7, culoare albă, care a trecut cu viteză pe lângă autoturismul condus de inculpat.

„În acest context, persoana acuzată a accelerat în speranța că îl va ajunge, viteza autoturismului crescând la aproximativ 130 – 140km/h. După ce a trecut de sensul giratoriu de la Avion a ajuns la trecerea de pietoni situată pe strada 1 Decembrie 1918 din Petroșani, marcată, semnalizată și iluminată corespunzător, unde a surprins și accidentat șase persoane aflate în traversare pe trecerea de pietoni, cinci dintre acestea fiind proiectate pe carosabil, la diferite distanțe, iar a șasea rămânând pe capota autoturismului”, se arată în dosar.

La solicitarea prietenului său, Claudiu Nițariu a oprit autoturismul, context în care adolescentul luat pe capota mașinii a căzut pe carosabil. Prietenul său a coborât din autoturism, iar șoferul și-a continuat deplasarea către orașul Aninoasa, fiind identificat de organele de poliție pe strada Cătănești din Aninoasa.

„În defavoarea inculpatului, instanţa va avea în vedere atitudinea acestuia în trafic, faptul că a condus o maşină care nu corespundea din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice şi faptul că nu a respectat regulile de circulaţie, conducând autoturismul cu o viteză de 135-137 km/oră în localitate, producând un accident de circulaţie în urma căreia a decedat o persoană, iar alte cinci au suferit vătămări corporale semnificative. În opinia instanţei, modul în care a acţionat inculpatul îl plasează pe acesta într-o poziţie subiectivă care poate fi circumscrisă intenţiei indirecte în condiţiile în care nu a urmărit rezultatul produs, însă a acceptat, în mod conştient, urmarea nedorită”, se arată în motivarea publicată de Tribunalul Hunedoara.

Șoferul teribilist a făcut șase victime

Claudiu Nițariu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, după ce în 21 decembrie 2022, a produs o tragedie pe o trecere de pietoni din Petroșani.

A fost acuzat de omor, tentativă de omor calificat, conducerea unui vehicul fără permis, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, având o alcoolemie de 1,55 grame la mie alcool pur în sânge, și părăsirea locului accidentului.

Șase copii, cu vârste între 11 și 14 ani, au fost loviți atunci de mașina condusă de Claudiu Nițariu, care apoi a părăsit locul accidentului. Victimele au primit primul ajutor și au fost transportate la spital, trei dintre ele având răni grave. Unul dintre copii, în stare gravă, a decedat la spital.

Șoferul a fost găsit în scurt timp, de polițiști. „În urma declanșării activităţilor specifice, a fost identificat în localitatea Aninoasa, un tânăr de 19 ani, din Aninoasa, care nu posedă permis de conducere, bănuit de comiterea evenimentului rutier”, informa Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Viteza amețitoare cu care circula tânărul

Expertiza tehnică judiciară a mașinii conduse de Claudiu Nițariu a arătat viteza amețitoare cu care acesta circula și faptul că autoturismul avea defecțiuni care nu permiteau să fie folosit pe drumurile publice.

„Viteza de deplasare a autoturismului condus de Claudiu Nițariu în momentul premergător producerii accidentului a fost de 135-137 km/h. Viteza autoturismului VW Passat la momentul producerii impactului a fost de aproximativ 115-116 km/h”, arată raportul de expertiză tehnică auto judiciară.

Dacă ar fi circulat cu viteza legală (50 km/h), tânărul ar fi putut evita prin frânare producerea accidentului.

„Autoturismul VW Passat, având defecțiuni la sistemul de direcție, nu îndeplinea condițiile legale pentru a putea circula pe drumurile publice”, a stabilit expertiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *