S-au împlinit 9 ani de la tragedia din Colectiv. Nicio schimbare
Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia Colectiv. Nouă ani de când 64 de tineri au murit în seara acestei zile în 2015. 27 au murit chiar în acea seară, iar restul în spitale, în următoarele săptămâni. 150 de oameni au fost răniți, iar majoritatea dintre ei au rămas mutilați pe viață. În 2017, la doi ani de la tragedie, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
Anul acesta a fost marcat de două evenimente în domeniul sănătății: unul în primăvară, Ministerul Sănătății a aprobat un ordin despre care medici și supraviețuitori ai incendiului din 2015 spun că permite ca structurile medicale existente în România să devină secții pentru mari arși, însă fără a avea resursele și performanța medicală necesare îngrijirii acestor pacienți.
În luna iunie, al doilea dosar Colectiv, cel care îl viza pe fostul ministru Nicolae Bănicioiu și pe managerii de spital acuzați că nu au transferat răniții în străinătate, a fost clasat de procurori.
În acest moment în România există 24 de paturi pentru marii arși și 10 pentru copii la Grigore Alexandrescu. Cele 24 sunt în București, la Floreasca, Spitalul de Arsuri și la Spitalul Bagdasar. De asemenea, mai sunt paturi la Iași și la Spitalul Județean din Timișoara. Dacă aceste centre vor fi într-adevăr finalizate, România va avea 50 de paturi pentru marii arși.
Tragedia de la Clubul Colectiv
Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 la Clubul Colectiv, situat în sectorul 4 al Capitalei. Acolo trupa ”Goodbye To Gravity” susținea un concert de lansare a unui nou album. Potrivit martorilor, incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, care s-a extins rapid la tavan.
În cursul nopţii de 30-31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunța că, în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, „Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” și „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.
În perioada următoare, mai mulți dintre răniții internați în spitale din București sau transferați în unități spitalicești din străinătate au murit, fiind înregistrați în total 65 de morți.