Prințul Paul al României, arestat la domiciliu în Franța
Prințul Paul al României a fost în arest la domiciliu la Paris, în baza unui nou mandat european de arestare pe numele lui. E a treia oară când statul român încercă să obțină extrădarea sa.
Prințul Paul, condamnat la peste 3 ani de închisoare
El are de ispășit o condamnare definitivă la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov.
Prințul Paul al României a fost găsit vinovat de restituirea ilegală a acestor proprietăți de lângă Bucureşti, asupra cărora autorităţile au afirmat că şi-a revendicat în fals dreptul de proprietate. În schimb, el a respins acuzațiile și a spus că e persecutat politic.
Anterior, Franța și Malta au refuzat extrădarea lui în România.
Ce spune ministrul Justiției despre extrădarea prințului Paul
„În evaluarea juridică pe care noi am făcut-o, există și un element de optimism și acesta e reprezentat de hotărârea Curții de Justiție a UE din iulie 2024 care a lămurit aspectele din perspectiva condițiilor în care un stat poate să refuze sau nu solicitarea statului emitent, e vorba de mandatul de arestare european. Acum, mandatul emis de autoritățile române e pus în executare de către autoritățile din Franța. Decizia finală va aparține instanței franceze, dar, repet, sunt elemente de noutate în arhitectura juridică care ne permit să fim optimiști în ce privește acest nou episod al cooperării judiciare în privința persoanei în cauză”, a declarat ministrul Justiției, Radu Marinescu (PSD), pentru B1 TV.
Ministrul a precizat apoi că autoritățile franceze și malteze au luat în calcul, în deciziile lor inițiale de a bloca extrădarea, „o serie de condiții cu privire la aspectele de proces echitabil și, respectiv, condiții de detenție”. Or decizia Curții invocată anterior a lămurit limitele în care țările pot ridica aceste chestiuni. Din perspectiva ministrului, „această hotărâre e favorabilă demersului României de a se pune în executare mandatul de extrădare. (…) Respectăm poziția autorităților din statul francez. (…) Nu știm exact când va fi acest termen, așteptăm să vedem ce se va întâmpla”.