Cancan

Cântăreaţa de operă cehă Sona Cervena a murit la vârsta de 97 de ani

Cântăreaţa de operă cehă Sona Cervena a murit duminică la Praga, oraşul ei natal, la vârsta de 97 de ani, a anunţat Teatrul Naţional din Praga, relatează dpa.

Sursa foto: (c) Ondřej Deml/ČTK via francais.radio.cz

După primele succese în ţara sa natală, Sona Cervena a plecat în 1958 în Germania de Est unde şi-a continuat cariera la Opera de Stat din Berlin.

După construirea Zidul Berlinului, ea a fugit în Vest şi şi-a continuat activitatea la Deutsche Oper Berlin, la Opera din Frankfurt şi la Opera din San Francisco. Ea a participat în calitate de invitat la numeroase spectacole în Europa de Vest.

Rolurile ei au variat de la Carmen, în opera cu acelaşi nume, la Ulrica în “Bal mascat” de Giuseppe Verdi şi Brangäne în “Tristan şi Isolda” de Wagner.

Cervena a primit numeroase premii, inclusiv Medalia de Merit cehă şi titlul onorific “Doamna Culturii Cehe”.

În septembrie anul trecut, la scurt timp după împlinirea vârstei de 97 de ani, ea a cântat în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran de la Roma la un concert organizat cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Republica Cehă, citează Agerpres.

Memoriile ei au fost publicate în 1999. Ea a scris şi o biografie a bunicului ei, Vaclav Cerveny, un cunoscut producător de instrumente muzicale din secolul al XIX-lea.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *