News

Salariul minim este prea mic, crede societatea civilă. Un ONG dă în judecată Guvernul României

Avocații ONG-ului Comunitatea Declic au depus vineri, 19 mai, o cerere de chemare în judecată a Guvernului la Curtea de Apel Cluj. Cererea vizează anularea Hotărârii de Guvern prin care salariul minim a fost stabilit la 1.863 de lei, se arată într-un comunicat de presă al organizației neguvernamentale. 

Declic solicită ca Executivul să ajusteze salariul minim în funcție de valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

„Hotărârea de Guvern 1447/2022 încalcă un act normativ de forță juridică superioară. Ordonanța de urgență 217/2000 stipulează expres faptul că salariul minim trebuie corelat cu coșul minim”, a declarat Isabela Porcius, avocata care reprezintă Declic.

Organizația neguvernamentală precizează că salariul minim actual este aproape de două ori mai mic decât valoarea coșului minim, de 3.275 de lei. Declic argumentează că statul încalcă legea prin această discrepanță și solicită judecătorilor să aplice același tratament Guvernului ca în orice alt caz de încălcare a legii.

Coșul minim de consum acoperă nevoile de bază, inclusiv alimentația, transportul, îmbrăcămintea, igiena personală, educația, sănătatea, transportul și cheltuielile neprevăzute.

Guvernul României a majorat salariul minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, începând cu 1 Ianuarie.

În România sunt peste 850.000 de angajați care încasează lunar salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă 16,27 % din numărul total de salariaţi activi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *