News

Vouchere de vacanță și pentru românii din privat. Proiectul a trecut de Senat

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și românii angajaţi la privat, pe o anumită perioadă de timp.

Perioada de timp în care ar urma să se acorde vouchere de vacanţă angajaţilor români din privat este din 2024 și până în 2026, iar votul final va fi dat de Camera Deputaților.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR, la care urmează în orele următoare să fie făcut anunțul adoptării tacite și trimiterea către Camera Deputaților, for decizional în cazul acestei iniţiative.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

În termen de cinci zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanţă de la un singur angajator, din ianuarie 2024

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit adevarul.ro.

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

În cazul românilor care au încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în acelaşi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *